Εννέα εμπρηστικούς μηχανισμούς εντόπισαν, σύμφωνα με το «Έθνος», τα κλιμάκια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες στα σημεία από όπου ξεκίνησαν οι φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης, φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται τα υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού δίπλα σε ένα καμένο δένδρο στο Νταού Πεντέλης.

Ads

Σημειώνεται ότι χθες, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας επιβεβαίωσε την ύπαρξη ευρήματος που δείχνει εγκληματική ενέργεια. «Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα που ισοπέδωσε το Μάτι, δήλωσε πως «υπάρχει εύρημα, το οποίο μας οδήγησε σε ανακριτικές έρευνες», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα.

Παράλληλα, από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον Ελληνικό Διαστημικό Σταθμό αξιοποιώντας την πρόσβασή του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων, προκύπτουν ενδείξεις εμπρησμού, καθώς στην περιοχή της Κινέτας ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 14 εστίες σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον δορυφόρο, στην Κινέτα, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. 

Ads

image