Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις αποκαλύψεις για τη χρήση του Predator (με τα ρεπορτάζ του στο Inside Story), μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη (pod.gr), παρουσίασε τα συμπεράσματα που έχει εξάγει μετά από πολυετή και συστηματική έρευνα.
Δεν είναι αισιόδοξος γιατί θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη κινείται αργά, οι εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα εστιάζουν στα επιμέρους γιατί “η εικαζόμενη βούληση είναι να μην προχωρήσει το θέμα”, όπως λέει.
Επίσης, θεωρεί αρνητικό παράγοντα την “κομματικοποίηση του ζητήματος” και σημειώνει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του έχουν πει ότι ντρέπονται για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου.
“Η αντιπολίτευση πολλές φορές παγιδεύεται στη συνθηματολογία” παρατηρεί και εκτιμά ότι “με το νέο νομοσχέδιο νομιμοποιείται η χρήση του κακόβουλου λογισμικού χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις” και έτσι χάνεται μια ευκαιρία.
Τα 9 βασικά συμπεράσματα της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών
► Το Predator ήρθε στην Ελλάδα το 2019 επειδή η ΕΥΠ υστερούσε τεχνολογικά. Είχαν αγοραστεί δέκα στόχοι το μήνα προς 150.000 ευρώ. Λειτουργούσε συμπληρωματικά ως προς το σύστημα των νόμιμων ή νομιμοφανών επισυνδέσεων. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά, σε νόμιμους στόχους, για λόγους εθνικούς, και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
► Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των παρακολουθήσεων κινούνταν από πριν. Για παράδειγμα, ο κ. Λαβράνος έκανε δωρεά το νέο Tetra, μέσω της εταιρείας του, της Ιονικής, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί ηγεσίας Β. Κικίλια. Συνέχισε τη συνεργασία επί Τόσκα. Ο γιος του Ν. Τόσκα δούλεψε στην εταιρεία Krikel. Αλλά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε σε τέτοια έκταση χρήση του παράνομου λογισμικού. Υπήρξαν δοκιμαστικοί στόχοι επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι συστηματική χρήση όπως μετά το 2020.
► Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να πάρει αυτό το σύστημα γιατί οι τηλεπικοινωνίες είχαν ανέβει στο 4G αλλά οι συνακροάσεις γίνονταν στο 3G. Και αυτό αφορούσε και την Αντιτρομοκρατική. Ο δεύτερος λόγος ήταν διεθνοπολιτικός. Μια υπηρεσία χώρας μη φιλικής προς τη δική μας είχε πάρει από τις μυστικές υπηρεσίες τα τηλέφωνα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ηταν σε άλλη εποχή.
► Το δράμα ήταν ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε με το θεσμικό πλαίσιο του 2006, το πλαίσιο Τσαλικίδη, βάλαμε δηλαδή μια μηχανή Ferrari σε έναν γάιδαρο. Το κράτος αποφάσισε να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτη. Ο Θ. Κουκάκης έκανε έρευνα γι αυτούς που συμμετείχαν στην Intellexa. Γι αυτό παρακολουθήθηκε.
► Δεν πιστεύω ότι η χρήση του Predator είναι υπόθεση ιδιωτών. Υπήρχε ένα μεικτό σχήμα, κρατικό και ιδιωτικό, γιατί πάντα χρειάζεται δυνατότητα άρνησης, ότι δεν έχει το κράτος αυτό το λογισμικό.
► Τιμολογήθηκαν 7 εκ ευρώ, δεν ξέρω αν πληρώθηκαν όλα. Η ΕΥΠ έκανε πάντα και ιδιωτικές δουλειές, με πώληση πληροφοριών στον ιδιωτικό τομέα.
► Η εταιρεία Intellexa, όταν ελέγχθηκε, έδωσε τους λογαριασμούς της να ανοιχτούν αλλά δεν ανοίχτηκαν.
► Τον Μάιο και τον Ιούνιο με παρακολουθούσαν. Ηθελαν να ξέρω ότι παρακολουθούμαι, για να με φοβίσουν και για να φοβίσουν τους ανθρώπους που θα μου μιλούσαν. Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν σημασία στα ρεπορτάζ του Inside Story επειδή ο Γρ. Δημητριάδης ήταν υπεύθυνος, εκτός από την ΕΥΠ, και για τις σχέσεις με τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ.
► Ο Γρ. Δημητριάδης αποφάσιζε (για τις παρακολουθήσεις). Ο (πρώην διοικητής της ΕΥΠ) κ. Κοντολέων δεν είχε δυνατότητα αυτόνομων αποφάσεων. ΄Επαιζαν ρόλο και κάποιοι ιδιώτες που το αρνούνται. Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος είχαν σχέση πριν εκλεγεί η ΝΔ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >