Σε εναγώνιες προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης του φιάσκου με την ενίσχυση του Τύπου επιδίδεται η κυβέρνηση. Κάπως έτσι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μετά τον σάλο ανακοίνωσε την αναστολή του του σχετικού προγράμματος για φέτος, δήλωσε σήμερα ότι το ποσό που δε θα διατεθεί, θα δοθεί για την ενίσχυση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης.

Ads

Την ίδια στιγμή όμως αναπάντητα παραμένουν καίρια ερωτήματα αναφορικά με την κυβερνητική μεθόδευση στην όλη διαδικασία αλλά και με το ποιους στόχευε να ευνοήσει αυτή.

Κι αυτό γιατί η τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που είχαν υπογράψει το 2016 ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Λευτέρης Κρέτσος, ενέχει πολλά σκανδαλώδη σημεία, εκτός από την επιδότηση εντύπων όπως το «Μακελειό» ή η «Ελεύθερη Ώρα», η οποία ούτως ή άλλως παραβαίνει καίρια σημεία της, αφού τα συγκεκριμένα έντυπα θίγουν ξεκάθαρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

  • Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με την κατάργηση του κριτηρίου για ποικίλης ύλης περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης σε αθλητικές ακόμη και σε οπαδικές ή στοιχηματικές εφημερίδες, όπως ο Κόκκινος Πρωταθλητής, η Πράσινη, η King Bet, το Match Money κ.α
  • Επίσης, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός πως καταργήθηκε όρος σχετικά με την απαίτηση να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, αλλά και να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους οι εταιρείες που λάμβαναν την επιδότηση. Κάτι τέτοιο, εφόσον εφαρμοζόταν, θα είχε ως αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν ιδιοκτήτες εντύπων, οι οποίοι μπορεί να είχαν παραβιάσει κατά συρροή την εργατική νομοθεσία ή να χρωστούν χιλιάδες ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το τρίτο «ύποπτο» σημείο αναφορικά με τη χαλάρωση των εν λόγω κριτηρίων έχει να κάνει με την απουσία στοιχειώδους αναλογικότητας των ποσών ενίσχυσης με τον αριθμό των εργαζομένων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση. Κάπως έτσι βρέθηκαν έντυπα με δεκάδες εργαζόμενους, (όπως η Εφημερίδα των Συντακτών, το Documento ή η Αυγή )να παίρνουν το ίδιο ποσό με άλλες με 4,3 ή ακόμη και έναν εργαζόμενο (όπως το ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ ή η Κιβωτός της Ορθοδοξίας).

ΕΣΗΕΑ: Η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια

Ads

Στο ζήτημα παρενέβη η ΕΣΗΕΑ τονίζοντας την αναγκαιότητα για οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων έντυπου Τύπου, χωρίς όμως αυτή να γίνεται τυφλά και οριζόντια. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων».

Αναλυτικά, η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΕΣΗΕΑ ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.

Τονίζουμε, όμως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους Υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.

Χαρίτσης: Ο χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και πάλι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σχολιάζοντας την αναστολή του προγράμματος ενίσχυσης, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του «Μακελειού», παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ».