H συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και όλος ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με εκλογικό ορίζοντα τον Οκτώβριο: Πάνω σ’ αυτούς τους δύο βασικούς άξονες θα κινηθούν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας λάβει πλήρως το μήνυμα των κεντρικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Ο πρωθυπουργός εν όψει και της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, κατέστησε σαφές προς όλες τις πλευρές τις τελευταίες ημέρες, και μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις, ότι τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται από κυβέρνηση και κόμμα σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να είναι ενιαία και συντεταγμένα. Τούτο, πολιτικά μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ότι ζήτησε να σταματήσει πλήρως τόσο η σεναριολογία για τον χρόνο των εκλογών όσο και το δημόσιο «ντημπέιτ» για το ποια χαρακτηριστικά, είτε προγραμματικά, είτε σε επίπεδο προσώπων, πρέπει να έχει το άνοιγμα προς την κεντροαεριστερά.

Η ανταπόκριση στις συστάσεις αυτές υπήρξε «ομόθυμη και ομόφωνη», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρ’ ότι οι ενστάσεις και οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν υπαρκτές εντός των κομματικών τειχών και για τον χρόνο των εκλογών και για την μορφή του ανοίγματος στην κεντροαριστερά. Ακόμη και από την πλευρά των «53» ωστόσο – απ’ όπου και έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής οι ισχυρότεροι προβληματισμοί για κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ – έγινε αποδεκτό ότι το άνοιγμα δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και διακριτή κάθοδο στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος προσώπων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και από συνεργαζόμενες κινήσεις.

Το πλαίσιο αυτών των συνεργασιών θα συζητηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ωστόσο προκειμένου να αποφευχθούν ανοιχτές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες εν μέσω προεκλογικής περιόδου ήδη στην Πολιτική Γραμματεία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τις υποψηφιότητες των ευρωεκλογών. Στην επιτροπή θα μετέχουν ο Πάνος Σκουρλέτης, ως γραμματέας του κόμματος, και οι Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Σκορίνης, Έφη Καλαμαρά και Πάνος Λάμπρου.

Ads

Πέραν των ευρωψηφοδελτίων, η εκπομπή ενιαίας γραμμής αφορά και τον χρόνο των εκλογών, όπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα φαίνεται να κερδίζει ξανά έδαφος η επιλογή του Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια επιλογή που αποτελεί εξαρχής την – ειλικρινή, όπως λένε οι συνομιλητές του – επιδίωξη του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως του ότι οι τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Το σενάριο του Μαίου, μαζί με τις ευρωκάλπες, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης και με λιγότερη ένταση πλέον από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Όμως μετά τις τελευταίες εσωκομματικές συζητήσεις συμφωνήθηκε να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της πρόωρης και τριπλής κάλπης. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές με συμμετοχή στις συζητήσεις, πρόκειται για μια συμφωνία που δεν υπαγορεύθηκε μόνον από την ανάγκη να μην δίνεται εικόνα εσωτερικών διαφοροποιήσεων, αλλά κυρίως από τα «ποιοτικά πολιτικά στοιχεία» που ενισχύουν και τα πολιτικά πλεονεκτήματα μιας εθνικής εκλογικής αναμέτρησης τον Οκτώβρη. Σ’ αυτά τα «ποιοτικά στοιχεία» – με βάση και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων – τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εντάσσουν τόσο τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, όσο και την επιδίωξη «να μείνει πίσω και να αμβλυνθεί με τον χρόνο» ο απόηχος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβρη τάσσεται και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, με πρώτον τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ηγείται της ομάδας των «53». Στα επιχειρήματά τους κεντρική θέση έχει η ανάγκη πολιτικής νηνεμίας προκειμένου να διευκολυνθούν, και να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό, οι επόμενες έξοδοι στις αγορές, καθώς και η εκτίμηση ότι σε προοπτική επταμήνου μπορούν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν πολύ περισσότερα πολιτικά οφέλη τα μεταμνημονιακά φιλολαϊκά μέτρα (από την αύξηση του κατώτατου μισθού έως τις 120 δόσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι επίσης που θεωρούν πως έως το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να έχει ωριμάσει και το ευρωπαϊκό πολιτικό έδαφος για την συζήτηση ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου – όπως έγινε πέρσι και με τις περικοπές στις συντάξεις -, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του μακεδονικού, ειδικά στην βόρειο Ελλάδα, είναι προφανές πως άπαντες στην κυβέρνηση επενδύουν σε καλύτερη «και πιο δίκαιη» αποτίμηση της συμφωνίας όσο περνά ο χρόνος και μένουν πίσω οι εν θερμώ αντιδράσεις.