Κατά 35% θα αυξήσει για το 2012 η Κομισιόν τη χρηματοδότηση στα κράτη μέλη της Ε.Ε για την ενίσχυση των συνόρων και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης γενικότερα. Ιδιαίτερα ενισχυμένο το κονδύλι της Ιταλίας και κατά 10% αυτό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα κονδύλια προορίζονται για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και τις πολιτικές έκδοσης βίζας για το 2012. Η Κομισιόν θέλει να υποστηρίξει επενδύσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε μη μέλη που συμμετέχουν στην συνθήκη Σένγκεν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.

Ads

Σημαντική θα είναι η ενίσχυση της Ιταλίας (από 32 στα 52 εκατ. ευρώ) η οποία δέχεται κύματα μεταναστών από της χώρες της Μεσογείου. Αλλά αυξημένα σε σχέση με το 2011 θα είναι και τα ποσά που προορίζονται για τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα δοθούν περί τα 44,7 εκατ. ευρώ το 2012 από τα 40,9 εκατ. ευρώ φέτος.

Συνολικά η Κομισιόν θα διαθέσει 321,9 εκατ. ευρώ για θέματα αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Επιπλέον, θα δοθούν ακόμη 22,2 εκατ. ευρώ για διεθνείς δράσεις, 10 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες συνοριακές δράσεις και 16 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα για τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στο Kainingrad μέσω Λιθουανίας. Έτσι το συνολικό ποσό θα ανέλθει τελικώς στα 370,1 εκατ. ευρώ.