Στην επιβολή ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων, συμφώνησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Ads

Η επιβολή του νέου φέρου αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2014.

Πιθανότατα, ο φόρος θα έχει ατομικό φορολογικό όριο τις 50 χιλιάδες ευρώ με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,1% ενώ θα κλιμακώνονται έως το 1,5%. 

Πάντως, για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

Ads

Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Αφορολόγητοι θα μείνουν 2.769.177  από τους 5.569.336 ιδιοκτήτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική Επιτροπή. Όσοι δεν θα φορολογηθούν εμφανίζονται στην εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία, μικρότερη των 50 χιλιάδων ευρώ.