Σε έναν κόσμο που καθημερινά αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, ολοένα και περισσότερες εταιρείες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση θετικών αλλαγών, υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές, που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους. Με τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία.

Ads

Δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ καταγράφει τις επιδόσεις τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στους ετήσιους απολογισμούς του. Ο Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 περιλαμβάνει χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, παρουσιάζοντας τη στρατηγική, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Στον φετινό απολογισμό παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι δράσεις και επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τέσσερεις στρατηγικές προτεραιότητες: την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και την ψηφιακή κοινωνία για όλους. Οι στρατηγικές προτεραιότητες είναι πλήρως εναρμονισμένες με εκείνες του Ομίλου της Deutsche Telekom.

Επιδόσεις για το Περιβάλλον

Το 2022, ο Όμιλος μείωσε επιτυχώς τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 89% σε σύγκριση με το 2017, φτάνοντας πιο κοντά στον στόχο για μηδενισµό (net-zero) ως το 2025. Επίσης και το 2022, ο Όμιλος ΟΤΕ συνέχισε να καταναλώνει ηλεκτρισμό, που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.

Ads

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του για κυκλική οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας του, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε το 2022 τον στόχο για 100% βιώσιμη διαχείριση των ICT αποβλήτων (από τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, δίκτυο καταστημάτων, κτίρια και data centers).

Ταυτόχρονα, συλλέχθηκαν περισσότερα από 730.000 τεμάχια συσκευών και εξοπλισμού για ανακατασκευή και ανακύκλωση, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που λειτουργούν στο δίκτυο καταστημάτων και στα μεγάλα κτήρια του Ομίλου, συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσικών πόρων. 

Επιδόσεις για την Κοινωνία

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνωρίζει τη μεταμορφωτική δύναμη των ψηφιακών υποδομών για την δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Με επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ έως το 2027, ο Όμιλος στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονα δίκτυα και προηγμένες τεχνολογικές υπηρεσίες. Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος συνεχίζει να προωθεί την πρόοδο, στοχεύοντας σε 90% κάλυψη 5G και διαθεσιμότητα FTTH σε 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί δράσεις για την ψηφιακή συμπερίληψη των πολιτών, όπως το Grow Your Business και την Εκπαιδευτική Ρομποτική & STEM, που είχαν ως αποτέλεσμα 6,7 εκατ. ωφελούμενους το 2022. Παράλληλα, διέθεσε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικής συνεισφοράς, που ενισχύουν παιδιά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μαθητές και φοιτητές, τοπικές κοινωνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχαν 8,2 εκατ. επωφελούμενους. 

Με επίκεντρο τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε το 2022 αξιοσημείωτη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, φτάνοντας το ποσοστό του 32%, ενώ το συνολικό γυναικείο εργατικό δυναμικό άγγιξε το 41%.

Επιπλέον, επενδύοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση και ανάπτυξη, διασφαλίζει ότι το εργατικό δυναμικό του είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ψηφιακή εποχή.

O Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 του Ομίλου ΟΤΕ αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή του για βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις δραστηριότητές του. Μέσω των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του, ο Όμιλος συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα προς την κλιματική ουδετερότητα και έχει υιοθετήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας για την εξοικονόμηση πόρων. Επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και ενισχύοντας την ψηφιακή συμπερίληψη, στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας όπου όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία.