Την κυβερνητική θέση για θέσπιση ενιαιού ψηφοδελτίου στα Πανεπιστήμια επανέφερε η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στον Real Fm 97,8. Η κυβέρνηση προσδοκά, έτσι, να υποβαθμίσει τις πολιτικές κομματικές νεολαίες, αντικαθιστώντας τα διαφορετικά παραταξιακά ψηφοδέλτια με το ενιαίο ψηφοδέλτιο για εκλογή εκπροσώπων των φοιτητών στα ΑΕΙ.

Ads

«Αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων» εξήγησε η κα Κεραμέως. «Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ότι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά» είπε η κα Κεραμέως ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, στη συζήτηση που άνοιξε η κα Κεραμέως γι’ αυτή την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, δεν έχει, ακουστεί ο «ξενοδόχος», δηλαδή οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις, με τις οποίες επικοινώνησε το tvxs.gr, ώστε να δώσει βήμα στις θέσεις τους έναντι των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφερόταν ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να τύχει συναινετικής αποδοχής από τις φοιτητικές παρατάξεις, ωστόσο, οι θέσεις των παρατάξεων δεν δημιουργούν τέτοιες προσδοκίες. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν υπάρχει νομοσχέδιο ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα, οπότε οι τοποθετήσεις έρχονται ως συνέχεια στις υπουργικές δηλώσεις.

Ads

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Δεν αποτελεί θέμα νομοσχεδίου

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μέσω του Γραμματέα της Κώστα Τσιαγκλιώτη, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν αποτελεί θέμα του νομοσχεδίου. «Αν γίνει οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση που θα τροποποιήσει τις διαδικασίες εκλογής και αντιπροσώπευσης στους Συλλόγους Φοιτητών αυτή θα προκύψει ως αποτέλεσμα  ουσιαστικού διαλόγου, στον οποίο θα δώσουμε το παρών με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του συνολικού πλαισίου λειτουργίας των συλλόγων και τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών».

ΚΝΕ: Η κωλοτούμπα της Κυβέρνησης

Ο φοιτητής Φυσικού στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Παντελής Αρζόγλου, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως, κάνει απέλπιδες προσπάθειες να παρέμβει στους φοιτητικούς συλλόγους, αναγγέλλοντας «ενιαία ψηφοδέλτια» στις φοιτητικές εκλογές, λες και οι διαδικασίες των φοιτητικών εκλογών ορίζονται διά νόμου και όχι από τους ίδιους τους φοιτητές και τις συλλογικές αποφάσεις τους».

»Βέβαια, μας κάνει εντύπωση πόσο εύκολη είναι η κυβέρνηση στις κωλοτούμπες, καθώς λίγες μέρες πριν, αντιτάχθηκε σε αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «ενιαίο ψηφοδέλτιο» στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων. Όπως μας βολεύει κάθε φορά…

»Το “ενιαίο ψηφοδέλτιο” είναι μια βαθιά αντιδραστική πρόταση, που ακυρώνει τις διαφορετικές απόψεις, ιδέες, αξίες, στόχους και αιτήματα των φοιτητών, που εκφράζονται μέσα και από τα ψηφοδέλτια και που συνθέτουν τα όργανα του φοιτητικού κινήματος.

»Η αντιδημοκρατική λογική του «έξω τα κόμματα», που γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσει παντού (βλ. Συνδικάτα, μαζικοί φορείς κ.λπ.) δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση ενάντια στα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής, που θα κρύβονται κάτω απ’ τον μανδύα των δήθεν “ανεξάρτητων υποψηφίων”, αλλά ενάντια στις δυνάμεις της αμφισβήτησης.

»Η δικαιολογημένη απέχθεια πολλών φοιτητών για τις παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ πρέπει να γίνει οργανωμένη πάλη για συλλόγους σε κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης και όχι συνομιλητές και “πλασιέ” της κυβερνητικής πολιτικής. Οι φοιτητές για άλλη μια φορά θα τους χαλάσουν τα σχέδια, όπως έκαναν με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη!».

ΕΑΑΚ: Κινδυνεύει η πολιτική συζήτηση στα Πανεπιστήμια

Από την πλευρά της, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνησης (ΕΑΑΚ), μέσω του μέλου της Θοδωρή Μαγκλάρα, φοιτητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Ε.Μ.Π. δηλώνει ότι «οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές έρχεται να συμπληρώσει το έργο του πρόσφατα περασμένου νόμου και να λειτουργήσει διαλυτικά στην ύπαρξη και λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, όπως και στη δυνατότητα των φοιτητών/ριών να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

»Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ευθεία παρέμβαση του κράτους στον τρόπο που συγκροτούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι ιστορικά, ως φορείς ανεξάρτητοι από το κράτος, που οι ίδιοι ορίζουν τις συλλογικές τους διαδικασίες. Στο όνομα της «αποκομματικοποίησης των ΑΕΙ» κατά τα λεγόμενα της υπουργού επιχειρείται να αναιρεθεί αυτό το κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, και, συγχρόνως, να αμφισβητηθεί η δυνατότητα ύπαρξης πολιτικής συζήτησης εντός των ιδρυμάτων.

»Η πολιτική συζήτηση και διαπάλη μέσα στις σχολές ήταν αυτή που πυροδότησε το μαζικό φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων και για αυτό το υπουργείο ιεραρχεί τόσο ψηλά την αποπολιτικοποίηση της συζήτησης εντός των ιδρυμάτων, πάντα υπό το πρίσμα μιας κακώς εννοούμενης και κατ’ επίφαση «δημοκρατίας».

»Μιας «δημοκρατίας» υπό την επίβλεψη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των πειθαρχικών συμβουλίων, μιας «δημοκρατίας» που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι από ζωντανές, αλλά μέσα από απρόσωπες και διαβλητές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι οι μόνοι που ορίζουν τις διαδικασίες τους και αυτό θα κάνουν μέχρι τέλους!»

BLOCO:Επίθεση στις συλλογικές μας διαδικασίες

«Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας και τα διαχρονικά προβλήματα του φοιτητικού συνδικαλισμού που αυτή όξυνε, προωθεί αλλαγές που αλλάζουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι» λέει ο Λουκάς Ζάχαρης, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ εκλεγμένος με το BLOCO και γραμματέας Σπουδάζουσας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας.

«Τα ενιαία ψηφοδέλτια και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θ’ αδυνατίσουν τον πολιτικό διάλογο στο εσωτερικό των συλλόγων. Θα οδηγήσουν στην πλήρη αποπολιτικοποίηση της φοιτητικής κοινότητας, καθώς η δράση των φοιτητών/-τριών στο εσωτερικό των συλλόγων θα περιορίζεται μόνο στο πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό θα οδηγήσει στην αποστείρωση και απομαζικοποίηση των συλλογικών μας διαδικασιών, καθιστώντας τες ανίκανες να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος.

»Παράλληλα, οι φοιτητικές εκλογές χάνουν κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δε διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου. Ενώ τα ενιαία ψηφοδέλτια αποπολιτικοποιούν τις εκλογές και αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για βίαιη αλλαγή των συσχετισμών προς τα δεξιά.

»Η Ν. Κεραμέως με αυτές τις δηλώσεις επιβεβαιώνει την κεντρική θέση που κατέχει στο πρόγραμμα της ΝΔ η επίθεση στις συλλογικές μας διαδικασίες.Η κατάργηση του ασύλου και η σύσταση της Ο.Π.Π.Ι. έχουν ήδη σηματοδοτήσει  την πρόθεση της κυβέρνησης για να τελειώνει με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους αγώνες τους, αλλά και τις δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Η καταστολή κάθε αντίδρασης στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση του πανεπιστημίου θ’ αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Η κυβέρνηση οραματίζεται ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο όπου η διεκδίκηση και η αμφισβήτηση δε θα χωρούν σε αυτό.

»Ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές/-τριες πειθήνιους/-ες χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, εύκολα εκμεταλλεύσιμους/-ες την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας.

»Απ’ την πλευρά μας, θα δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της δημοκρατίας εντός των σχολών μας.  Θα προασπίσουμε τους συλλόγους μας και τις διαδικασίες τους. Η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του φοιτητικού κινήματος δε βρίσκεται στη διάλυσή τους, όπως στοχεύει η κυβέρνηση. Η ανασυγκρότησή τους σε μια δημοκρατική κατεύθυνση, όπως είναι η ανασύσταση της ΕΦΕΕ και η αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων που πλήττουν τους συλλόγους μας, είναι η δική μας απάντηση».

ΠΑΣΠ: Απαλλοτριώνει το φοιτητικό κίνημα

Ο σπουδαστής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της ΠΑΣΠ Οικονομικού Ηλίας Τέντζερης λέει πως «Τα τελευταία δύο χρόνια που το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι στην διακυβέρνηση της χώρας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βασικό ρόλο στον προγραμματικό της σχεδιασμό είναι ορισμένες καθοριστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και δη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

»Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που έχει φέρει η συγκεκριμένη κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ενός πολύ σημαντικού θεσμού στην καθημερινότητα των φοιτητών ο οποίος φέρει την σφραγίδα πολλών σημαντικών αγώνων της νεολαίας τα τελευταία χρόνια.

»Επίσης, μέσα σε μια νύχτα το ΥΠΑΙΘ πέρασε τροπολογία η οποία υποστηρίζει ότι οι πτυχιούχοι κολλεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών πανεπιστημίων. Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία θα αναφέρω μόνο ότι το Πανεπιστήμιο ήταν είναι και θα είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ψυχαγωγίας των νέων και όχι τόπος εγκλήματος.

»Σήμερα μάλιστα βλέπουμε την κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση να θέλει να δώσει ένα οριστικό τέλος στις κομματικές παρατάξεις και στα κομματικά ”χρώματα” μέσα στον χώρο των πανεπιστημίων θέτοντας στα άμεσα σχέδια τους την επίτευξη ενός ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

»Η προσπάθεια αυτή αλλάζει αρκετά τα δεδομένα στην καθημερινότητα των φοιτητών και αποδυναμώνει αισθητά τον φοιτητικό συνδικαλισμό, τις αρχές και τις αξίες του. Ενός φοιτητικού συνδικαλισμού ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διεκδικήσει και έχει πετύχει πάρα πολλά ως προς την βελτίωση της ποιότητας των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών.

»Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλές εξεγέρσεις ιστορικές ( Πολυτεχνείο) ξεκίνησαν από φοιτητικές ομάδες και επέφεραν μεγάλες αλλαγές στην μέχρι πρότινος ιστορία. Οι απαξιωτικές απόψεις και η απαλλοτρίωση του φοιτητικού κινήματος δεν έχει να προσδώσει τίποτα στο δημόσιο διάλογο κυρίως όταν ειπώνονται από πρόσωπα που όχι μόνο εκμεταλλεύτηκαν την υπάρχουσα κατάσταση αλλά προσπάθησαν να φανούν ως κάτι το διαφορετικό προωθώντας συνεχώς τον κομματισμό και τον χρωματισμό στους φοιτητικούς συλλόγους της εποχής τους».