Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όροφο που έχουν ασφαλίσει μεν την κατοικία τους για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι για πλημμύρα, χάνουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ads

Ο σχετικός νόμος του 2013 προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ είναι το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης ΕΝΦΙΑ όμως δεν αντιμετωπίζουν μόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά έχουν κάνει ξεχωριστά ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάθε έναν από τους τρεις κινδύνους -σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας- ή έχουν δύο ξεχωριστά συμβόλαια, π.χ. ένα για σεισμό και πυρκαγιά και ένα για πλημμύρα. Και στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι βάσει της φετινής κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το χρονικό διάστημα των τριών μηνών θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών εντός του ίδιου έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρακτικά κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο λόγω αδυναμίας του συστήματος.

Ads

Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κατοχυρώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβεβαιώνουν, έως τις 11 Μαρτίου 2024, την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με την έκδοση και ανάρτηση του εκκαθαριστικού σημειώματος του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024, στο λογαριασμό του φορολογούμενου στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (aade.gr).

Ειδικές περιπτώσεις

Η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτηση κατοχύρωσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και αν όντως αυτό δεν έγινε, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.