Σήμερα, 1η Μαρτίου 2024, λήγει η προθεσμία για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, που αφορά την προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων.

Ads

Η εν λόγω περικοπή του φόρου έχει να κάνει με ασφαλιστήρια συμβόλαια σπιτιών για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας

Οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται από τους δικαιούχους μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ολοκληρώνεται το αργότερο έως 19/3/2024.

Ads

Δήλωση Ε9 και ΕΝΦΙΑ – Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής.

Οι πολίτες που τυχόν δεν εντοπίσουν στην αντίστοιχη εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, θα πρέπει οι ίδιοι να ελέγξουν, εάν υποβλήθηκε σωστά γι’ αυτά τα ακίνητα η δήλωση Ε9. Προτού μπουν στην εφαρμογή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες, θα πρέπει να έχουν διορθώσει τη δήλωση των ακινήτων τους και στη συνέχεια να υποβάλλουν εκ νέου τα στοιχεία τους στην εν λόγω εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2024 και ύστερα, προβλέπεται, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλη την προηγούμενη χρονιά, καθώς και
  • αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τους τρεις μήνες.

Σχετικά με την αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για τον ΕΝΦΙΑ 2024, όμως, η αξία αυτή ορίζεται στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να σημειώνει άνοδο ο αριθμός των σπιτιών που μπορούν να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη συγκεκριμένη χρονιά.