Ads

Την απόφαση της Ελλάδας να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, ανακοίνωσε, ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI. Την ενεργοποίηση των ρητρών ενέκρινε με Πράξη του, το υπουργικό συμβούλιο. Το Eurogroup διαπίστωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων.

«To Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. Ενημέρωσε δε, πως το μέρος της συνεισφοράς της Ευρωζώνης για τη διαδικασία του PSI, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, «μπορεί να εξοφληθεί όπως έχει σχεδιαστεί». Επιπλέον ενημέρωσε, ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψιν του την απόφαση της Ελλάδας να παρατείνει την περίοδο προσφοράς για τα διεπόμενα από αλλοδαπό δίκαιο ομόλογα έως τις 23 Μαρτίου.
 
O πρόεδρος του Eurogroup χαιρετίζει επιπλέον την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά ώστε να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης.  

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο. To Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή» σημειώνει.

Ads

«Θεωρώ ότι έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε ξεκινήσουμε τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την τελική έγκριση της συνεισφοράς των μελών της ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας». Καταλήγει σημειώνοντας ότι το Eurogroup προσδοκά τη σημαντική συνεισφορά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προόδους της Ελλάδας ενώ «επικύρωσαν» την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης, ενημέρωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικά

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι ο υπ. Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας παράλληλα πως επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Σημείωσε επίσης πως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%. «Η συμμετοχή υπερβαίνει σαφώς το όριο που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» τόνισε.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.

Επιπλέον υπογράμμισε πως η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία. «Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία» σημείωσε.

Την επόμενη εβδομάδα η αποδέσμευση των δόσεων
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδέσμευσαν σήμερα ένα μέρος του νέου δανείου προς την Ελλάδα που αφορά άμεσα τη μερική διαγραφή του χρέους της χώρας, δηλαδή 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Μετά το πέρας μίας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, σε δηλώσεις του ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το υπόλοιπο ποσό των 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, όταν θα πληρούνται «οι επίσημες προϋποθέσεις» επισημαίνοντας όμως ότιδεν υπάρχουν αμφιβολίες για την καταβολή του.
 

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στέλεχος του υπ. Οικονομικών, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση των δανείων από το δεύτερο δανειακό πακέτο της Ελλάδας. «Στις αμέσως επόμενες ημέρες που θα υπογραφεί η νέα συμφωνία από το Eurogroup, θα εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά των νέων δανείων» σημείωσε.

Δείτε επίσης: Απορρίπτει τους πανηγυρισμούς για το PSI η αντιπολίτευση

Ικανοποίηση και… «αλλά» για το PSI από ΔΝΤ και Βερολίνο