Την εγκύκλιο με τις απειλές κατά των δημόσιων υπαλλήλων σε περίπτωση που παραστούν μάρτυρες σε δίκη κατά του ελληνικού δημοσίου επαναφέρει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στη Λέσβο, σύφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Η εγκύκλιος επανεμφανίζεται, όπως τονίζει το δημοσίευμα, λίγο πριν δικαστούν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και οι αγωγές συμβασιούχων εργαζομένων της υπηρεσίας Ασύλου που βρέθηκαν στον δρόμο πέρσι την άνοιξη για δεύτερη φορά.

Η δίκη των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους παράνομα και καταχρηστικά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, έχει οριστεί για την Παρασκευή 14/10.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, την περασμένη Δευτέρα, από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Λέσβου στάλθηκε ξανά στους υπαλλήλους με ηλεκτρονικό μήνυμα η εγκύκλιος που υπέγραφε τον Ιούνιο του 2021 η νομική σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Ελένη Πασαμιχάλη.

Ads

Το έγγραφο με θέμα «Εξέταση υπαλλήλων ως μαρτύρων σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο» (ΑΠ: 441-ΛΠ820/2021) σημείωνε ότι «η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου […]».

Μετά την έντονη αντίδραση νομικών, σωματείων υπαλλήλων του υπουργείου, της ΑΔΕΔΥ, του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσσού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και την εύσχημη διαφοροποίηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η κ. Πασαμιχάλη οδηγήθηκε σε μερική αναδίπλωση με συμπληρωματικό έγγραφο, στο οποίο αναιρούσε την αρχική γνωμάτευση, αλλά δεν ανακαλούσε το έγγραφο.

Στις διευκρινίσεις της, η κ. Πασαμιχάλη ακολουθούσε τον δρόμο που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος κατά τα άλλα ένιπτε τας χείρας του και διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εμπλοκή. Η διευκρινιστική εγκύκλιος αναφερόταν σε δικαστικές υποθέσεις εργατικών διαφορών σχετικά με ασφαλιστικά μέτρα ή αγωγές συμβασιούχων του υπουργείου, στις οποίες είχαν κληθεί να καταθέσουν ενόρκως υπάλληλοι του υπουργείου. Η κ. Πασαμιχάλη επικαλούνταν εκ των υστέρων διατάξεις περί εχεμύθειας που, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς και συνδικαλιστές, ούτε δικαιολογούσαν την αρχική γενική απαγόρευση ούτε έχουν εφαρμογή σε υποθέσεις εργατικών διαφορών.

Η απαγόρευση δεν τέθηκε σε εφαρμογή, καθώς έκτοτε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έχουν υπάρξει δικαστικές υποθέσεις με αντίδικο το υπουργείο, εναντίον του οποίου κατέθεσαν δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς να κινηθούν διαδικασίες σε βάρος τους.

Παρ’ όλα αυτά, το έγγραφο φαίνεται πως παραμένει τυπικά σε ισχύ, καθώς δεν έχει ανακληθεί, ενώ είναι άγνωστη η τύχη της προσβολής του στη Δικαιοσύνη, όπως είχε προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Έτσι, φαίνεται πως το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Λέσβου το ξαναβγάζει από το συρτάρι, δημιουργώντας ερωτήματα σκοπιμότητας, ιδίως ενόψει άλλης μιας δίκης εργασιακών διαφορών με αντίδικο το υπουργείο.