Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος υπέγραψαν στη Λευκωσία το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

Ads

 
Οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών εξέφρασαν τις ανεπτυγμένες προσδοκίες που δημιουργούνται από τη τριμερή συνεργασία.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος  Ενέργεις και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης,  δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση και έκανε λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και της Ελλάδας και για σημαντικό παράγοντα ως προς τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
 
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου. Γιώργος Λακκοτρύπης αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή», ενώ και ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ δήλωσε πως πρόκειται για μια «ιστορική συμφωνία».
 
Ο ισραηλινός υπουργός Σιλβάν Σαλόμ αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο αλλά και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.
 
Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν, παράλληλα, την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος δύο χιλιάδων Μεγαβάτ.
 
Το έργο εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ