Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa – Hellas Power γνωστοποίησαν εγγράφως την πρόθεσή τους να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που απαιτεί το Δημόσιο. Μετά την ανακοίνωσή τους η δίκη διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου.

Ads

Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι προτίθενται να επιστρέψουν το ποσό των 103 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εταιρικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευτεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για την υπόθεση υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα μεταξύ των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, μέσα από off shore εταιρείες και ξένες τράπεζες εισέπρατταν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 από τους καταναλωτές το «χαράτσι» για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά ουδέποτε το απέδωσαν στο Δημόσιο.  Συνολικά το Δημόσιο ζημιώθηκε περίπου 257 εκατομμύρια ευρώ. 

Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί στο πλαίσιο του νόμου που δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης σε διωκόμενους για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσίου αν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις του Δημοσίου είναι 257 εκατομμύρια ωστόσο οι κατηγορούμενοι θα ισχυριστούν πως τα υπόλοιπα χρήματα, από τα 103 εκατ. που προσφέρουν είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταιρών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια. 

Ads