Την έγκρισή του για την ανέγερση του 49ου Δημοτικού Σχολείου και ενός Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Κεραμεικού έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το σχολείο θα κτισθεί σε οικόπεδο που ορίζεται από τις οδούς Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Καλογήρου Σαμουήλ και Πειραιώς.

Ads

Εκεί βρίσκονται τρία διατηρητέα κτίρια, σε άσχημη κατάσταση σήμερα, μεταξύ των οποίων και το πρώτο Χημείο του ελληνικού κράτους, αλλά και αρχαιότητες – ο χώρος οικοδόμησης άλλωστε βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα μακριά από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που κατατέθηκε στο Συμβούλιο, τα αρχαία διατηρούνται και αναδεικνύονται με «άριστο τρόπο», ενώ τα κτίρια θα αναστηλωθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος.

Η δημιουργία του, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ήταν απολύτως απαραίτητη για τις περιοχές του Ψυρρή και του Κεραμεικού, που αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα υποβάθμισης και έλλειψης κατάλληλων υποδομών ώστε να διατηρήσουν την αστική φυσιογνωμία τους.

Ads

Τα νέα κτίρια θα ανεγερθούν στο αδόμητο τμήμα του οικοπέδου. Η είσοδος στο συγκρότημα θα γίνεται από την οδό Καλογήρου Σαμουήλ η οποία και θα πεζοδρομηθεί.