Τριγμοί σημειώνονται στην τρικομματική κυβέρνηση μετά το αντάρτικο βουλευτών κατά άρθρων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, εισέρχεται σε νέα περίοδο κρίσης, τόσο μετά την καταψήφιση της διάταξης του Ανδρέα Λοβέρδου για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και μετά τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο. Μάλιστα, σήμερα, σε δήλωσή του με αφορμή τη χθεσινοβραδινή καταψήφιση του άρθρου 29, ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης κάνει λόγο για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έντονη ήταν η διαφωνία του Γ. Ραγκούση για την καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία. Σοβαρότητα από όλους ζήτησε το Μαξίμου. Την ίδια ώρα, το κόμμα έρχεται αντιμέτωπο με τις… σκιές των αριθμών, καθώς δημοσκόπηση της vprc, κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ πέμπτο στην πρόθεση ψήφου.

Ads

 
Λοβέρδος: Το θέμα του ωραρίου θα επανέλθει

 
Παρά το χθεσινό αντάρτικο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, διεμήνυσε σε σημερινές του δηλώσεις ότι το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων θα επανέλθει. «Η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων είναι σεβαστή, το θέμα όμως θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα με άλλη μορφή. Πρέπει να σεβαστώ την απόφαση της Βουλής, είναι σεβαστή, μου προτάθηκε να κάνω πίσω, όταν όμως πιστεύω ότι κάτι είναι σωστό, δεν μπορώ να κάνω πίσω», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο ρ/σ Real FM.
 
Όσο για τη στάση των βουλευτών που υποστήριξαν ότι δεν ήταν ενήμεροι για την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως μπορεί οι βουλευτές της ΝΔ να δήλωσαν παρόντες, «αλλά το θέμα το ξέρει η ΝΔ».
 
Αντιδράσεις για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Το μνημόνιο το ήξερα και έχω γνώμη γι αυτό και το ενέκρινα μετά λόγου γνώση».
 
Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι στοιχειώδης αυτοσεβασμός και αξιοπρέπεια απαιτούν να ξέρεις τι υπογράφεις. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι η συνέχιση αυτής της συζήτησης είναι στα όρια της αυτογελοιοποίησης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και το διάβασε και το ψήφισε ως τη μόνη λύση για να σωθεί η χώρα.
 
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι πως το ΠΑΣΟΚ είναι «σκορποχώρι». Ερωτηθείς σχετικά για την κίνηση υπουργών του ΛΑΟΣ (Μ.Βορίδη, Αστ.Ροντούλη και του ιδίου) να αντιταχθούν στην τροπολογία Λοβέρδου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Εγώ είμαι ΛΑΟΣ. Αν πει ο Καρατζαφέρης “παρών”, δεν κάνουμε άλλα». Επιπλέον, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για αλλαγή στην ουσία της ρύθμισης την τελευταία στιγμή. «Ίσως να μην εκτίμησε σωστά. Πρέπει, όμως, να είμαστε συνεπείς ακόμη και στους τύπους, όταν είμαστε στον ναό της Δημοκρατίας» παρατήρησε.
 
Σκανδαλίδης: «Κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»
 
Για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του με αφορμή τη χθεσινοβραδινή καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων κ. Σκανδαλίδης ζητεί από τον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον πρόεδρό της.
 
«Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης και προσθέτει: «εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του προέδρου του Κινήματος».
 
Καταλήγοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για τον καθένα μας σεβαστές, αλλά εξαρτώνται καταλυτικά από τις εξελίξεις που είναι αβέβαιες και καταιγιστικές».

Διαφωνεί με την καταψήφιση του άρθρου 29 ο Γ. Ραγκούσης

Την έντονη διαφωνία του με την καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία, εκφράζει, με γραπτή του δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης, παρά το γεγονός, ότι, όπως αναφέρει, σέβεται το δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίζει όπως εκείνος κρίνει. Αλλά, όπως τονίζει, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια απόφαση που βάζει το συμφέρον 12.000 επαγγελματιών πάνω από το συμφέρον 11 εκατ. Ελλήνων.

Ads

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν μπορεί η Βουλή, που θέσπισε σειρά μέτρων σε βάρος του εισοδήματος τόσων εκατομμυρίων Ελλήνων, να προστατεύει άλλο τις μικρές ολιγαρχίες, ακόμη και αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, που καθορίζεται το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς». Για τον κ. Ραγκούση, αυτό «είναι ζήτημα πολιτικής ηθικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσίου συμφέροντος».

Αντιδράσεις και από Κακλαμάνη, Μητσοτάκη, Μπακογιάννη

Να επιστραφούν οι μομφές είτε στον Τύπο, είτε σε άλλα κέντρα, επειδή τόλμησαν οι βουλευτές να αντιδράσουν και να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό, ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ενώ από την πλευρά του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Α. Μακρυπίδης, είπε, πως όσοι σήμερα κατηγορούν τους βουλευτές που ψήφισαν κατά συνείδηση είναι αυτοί που τους κατηγορούσαν ότι ψήφιζαν σαν αγέλη. Συμπλήρωσε μάλιστα, οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν ευήκοα ώτα στις επιτροπές και να ακούν τους βουλευτές.

Αποδοκιμασία για τους γαλάζιους βουλευτές που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM, o K. Μητσοτάκης.«Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος των μέτρων και οι άλλοι μισοί θα αποχωρούν διακριτικά με ελαφρά πηδηματάκια» ανέφερε. Μάλιστα, εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με την επίμαχη διάταξη που απορρίφθηκε λέγοντας ήταν θέμα κοινοβουλευτικής τάξης ο τρόπος που ήρθε στη Βουλή και ξεκαθαρίζοντας ότι αν έρθει η διάταξη, την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα την υπερψηφίσει.

Και η προέδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, περιέγραψε με ζοφερά χρώματα το πολιτικό σκηνικό μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση. Από τη μια στο ΠΑΣΟΚ, ο καθένας είναι, για τον εαυτό του και ο θεός για όλους και από την άλλη, όταν οι βουλευτές της ΝΔ, είδαν τη στάση των συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ, σηκώθηκαν και έφυγαν.

Π. Καψής: Χρειάζεται σοβαρότητα από όλους
 
Έκκληση για σοβαρότητα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ερωτηθείς για την καταψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
 
«Επιβάλλεται απόλυτη σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα, στην πιο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης για το PSI και το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως εν όψει των ψηφοφοριών που έπονται για τα όσα θα συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «η κυβέρνηση περιμένει να επιβεβαιωθεί η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
 
Ειδικότερα, όσον αφορά στην απόρριψη της επίμαχης διάταξης για το ωράριο των φαρμακείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν αλλάζει η πορεία της κυβέρνησης και του νομοθετικού της έργου». Σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο και θα προωθηθεί με τη μορφή νομοσχεδίου.