Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30%, ανάλογα με το συντελεστή της βιωσιμότητας του κάθε Ταμείου (δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια) «δείχνει», σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και δημοσιεύει η εφημερίδα.

Ads

Στόχος της επιτροπής ήταν να εξετάσει το μαθηματικό τύπο, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές «μερίδες» εισφορών που έχουν πληρώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.

Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και καταλήγει στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας, πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014.

Όπως αναφέραται, για πολλά Ταμεία και, κυρίως, για το Δημόσιο, αυτή η ασφαλιστική περίοδος μπορεί να καταγραφεί ηλεκτρονικά σε ατομικές μερίδες από το 2003 και μετά.

Ads

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Αναπάντητο παραμένει αν τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και για τα εφάπαξ των πάνω από 70.000 ασφαλισμένων και, κυρίως, των δημοσίων υπαλλήλων που βγήκαν στη σύνταξη από τα μέσα του 2012 και μετά. Διότι, η πρόβλεψη του Μνημονίου είναι ότι κανένα Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να έχει ελλείμματα από το 2014 και η σχετική διάταξη αναφέρει ότι «από 1/1/2014, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με νέο τρόπο», ενώ, για να μην υπήρχε ο κίνδυνος νέων μειώσεων σε όσους αποχώρησαν, ο νόμος θα έπρεπε να λέει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί «για όσους αποχωρούν από το 2014».