Ανοικτό άφησε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί ο EFSF για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών διαμορφωθεί τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 90%. Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή λίγο κάτω από το 75%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ads

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς καθησύχασε την Παρασκευή πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για συμμετοχή σε τέτοια επίπεδα, η Ευρωζώνη θα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να το αντιμετωπίσει.  «Σας υπενθυμίζω πως μέχρι την ανακοίνωση των στοιχείων θα έχει ενισχυθεί ο EFSF» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος υπουργός μετά το Eurogroup.

«Είναι μία από τις λύσεις» είπε ξεκάθαρα ο Ρέιντερς, συμπληρώνοντας πως «εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλάβει τις ευθύνες του, κάποιος θα πρέπει να το κάνει».

Θα επιστρατευτεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Ads

 
Εν τω μεταξύ με μέρος του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδέχεται να καλυφτούν τον Οκτώβριο οι ταμειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, εξαιτίας των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η αναβολή των αποφάσεων για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το Dow Jones Newswires η κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς η απόφαση για αναβολή την εκταμίευσης της έκτης δόσης για τον Οκτώβριο ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους μπορούν να προβαίνουν σε παροχή εγγυήσεων προς κράτη, διεθνείς οργανισμού ή άλλους αποδέκτες και γενικά σε κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων της Ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται πως για τα παραπάνω κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής ενδεχομένως να συνεπάγεται πως θα γίνει χρήση μέρους των 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.