Οι θεσμοί απονέμουν εύσημα στη μεταρρυθμιστική τόλμη της ελληνικής κυβέρνησης σε πεδία όπως η εξομοίωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα ΑΕΙ και ο νόμος Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια, ζητούν ταχεία επέκτασή τους και σε άλλους τομείς όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, και κρούουν «καμπανάκι» για την αναγκαστική παύση που έγινε λόγω πανδημίας σε άλλα δύο κρίσιμα «μεταρρυθμιστικά» πεδία – εκείνα των πλειστηριασμών και του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Ads

Η έκθεση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μάλλον συνιστά την επιτομή της συνάντησης του ευρωπαϊκού με τον εγχώριο νεοφιλελευθερισμό. Και, ταυτόχρονα, δείχνει πλήρως και το μοντέλο που ετοιμάζεται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σε απόλυτη συνεργασία κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων, για την μετά πανδημίας εποχή.

´Εως τότε, πάντως, η Κομισιόν προειδοποιεί στην ίδια έκθεση για «αναιμικές» αναπτυξιακές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 και επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2021 και 5% το 2022 έναντι ύφεσης περίπου 10% το 2020.

Σημειώνεται, δε, ότι και αυτές οι προβλέψεις συνεχίζουν να υπόκεινται σε αβεβαιότητες, λόγω της πανδημίας. Στα θετικά των επιδόσεων της ελληνικής κυβέρνησης η έκθεση υποδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενεργειακή πολιτική.

Ads

Αντίθετα ζητά περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως η  ασφάλιση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας και η εφαρμογή ενιαίων λογιστικών προτύπων. Επίσης επισημαίνεται ότι απαιτείται μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και αναφέρεται ως παράδειγμα οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο καταγράφονται επίσης, όπως και η μεγάλη εκκρεμότητα εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, αλλά παραπέμπεται προς τελική συζήτηση στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης τον προσεχή Μάιο. 

Σε άμεσο ορίζοντα, η έκθεση έχει δύο ειδήσεις – αποκαλύπτει ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον Μάρτιο και, παράλληλα, ζητά να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί πριν εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και πριν καν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να μην παρατείνει μετά τις 15 Μαρτίου 2021 το γενικό πάγωμα των πλειστηριασμών, αφού όπως σημειώνεται μια ενδεχόμενη μεγάλη παράταση θα φορτώσει με νέα προβληματικά δάνεια τις τράπεζες. Και καλεί το οικονομικό επιτελείο να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά», – δηλαδή, να μην καθυστερήσει περαιτέρω την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Σε  ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μέσα στο Μάρτιο, ώστε να διευρυνθεί η βάση επιβολής του φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές θα ενταχθούν στο σύστημα περίπου 3.000 νέες ακριβές περιοχές.

Μια ακόμη είδηση που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι το πακέτο στήριξης για την πανδημία θα φθάσει τελικά φέτος στα 11 δις ευρώ έναντι 7,5 δις που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Πρόκειται όμως για ποσό πολύ μικρότερο εκείνου του 2020 καθώς τα 11 δις αντιστοιχούν στο 6,5% του ΑΕΠ. Το 2020 τα μέτρα στήριξης είχαν φθάσει στο 9,4% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται ακόμη ότι  τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές κινούνται ελαφρά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πέραν αυτών, οι θεσμοί τονίζουν ακόμη ότι μετά την πανδημία θα απαιτηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μείωσης του χρέους, ότι η κυβέρνηση είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και στόχων στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στους ιδιώτες και πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση διαδικασιών στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων όπως ο Σκαραμαγκάς, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ.