Ένας πόλεμος είναι σε εξέλιξη για την κυβέρνηση με ανοιχτά μέτωπα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Με τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινούν τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες σήμερα εν μέσω γερμανικών πυρών, στο εσωτερικό της χώρας εν εξελίξει βρίσκονται οι μάχες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την οικονομική αυτονομία της χώρας.

Ads

«Με συγκρατημένη αισιοδοξία, που πρωτίστως απορρέει από την πολιτική βούληση που εξέφρασε προχθές το Eurogroup για συμφωνία, αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – δανειστών επί των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, κυρίως από τον Σόιμπλε και τη γερμανική πλευρά, για παράλληλη παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα εκ των πραγμάτων ξεπεράστηκαν για να κλείσει μαζί τους, ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, το κεφάλαιο “τρόικα” για τη χώρα μας», γράφει η σημερινή «Αυγή».

Ένας «πόλεμος νεύρων» βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», με τον Σόιμπλε να τρίζει πάλι τα δόντια ενώ ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων. «Ο Σόιμπλε δεν δίστασε να προχωρήσει σε προσωπική επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, επιχειρώντας να φθείρει την εικόνα της ελληνικής ηγεσίας, παρατηρεί η εφημερίδα. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο, ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ναζί κανείς ή να μην ζει», είναι το δηκτικό σχόλιο της εφημερίδας «Δημοκρατία« για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη, την οποία και χαρακτηρίζει «εκτός ορίων και άθλια».

Ads

«Το σημαντικότερο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τα συνεχή μπρος – πίσω, καταγράφονται ενδείξεις για αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση. Με την πρόοδο της συζήτησης η κυβέρνηση αναμένει τόνωση της ρευστότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, ενώ από χθες το Δημόσιο έχει στη διάθεσή του 555 εκατ. που μεταφέρθηκαν από το ΤΧΣ. Σ’ αυτό το πλαίσιο σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας αύριο με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άν. Γκουρία και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κλ.Γιούνκερ, όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», γράφει η «Αυγή».

Με την ανθρωπιστική κρίση να πιέζει «έκρηξη» σημειώθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου στις καθυστερήσεις των δανείων οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ, και τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν το νέο τσουνάμι των «κόκκινων» οφειλών, γράφει το «Έθνος». «Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στον ρυθμό δημιουργίας νέων καθυστερούμενων δανείων και τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο 2015 το σύστημα θα επιβαρυνθεί με πάνω από 1-1,2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Δηλαδή δημιουργούνται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα νέες καθυστερούμενες οφειλές και αυτό τη στιγμή που η κατάσταση παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης και οι νέες επισφάλειες δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ (ανά μήνα) την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2014», γράφει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

Πιεστικό είναι και το ζήτημα της ρευστότητας. Με τον τίτλο «Φέρε και σώσε» κυκλοφορούν τα σημερινά «Νέα». Κίνητρα για τον επαναπατρισμό η απλώς για την αποκάλυψη κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναφοράς τους στην Ελλάδα προωθεί η κυβέρνηση. Επεξεργάζεται παράλληλα σχέδιο για συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας δεκαετίας χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, γράφει η εφημερίδα. 

«Πάνω από 100 δις ευρώ έχουν βγάλει στο εξωτερικό Έλληνες καταθέτες μέσα στα χρόνια της κρίσης, λόγω του φόβου εξόδου από την ευρωζώνη και του αφανισμού των περιουσιών. Τα χρήματα αυτά είναι είτε μαύρα είτε είναι νόμιμα και φορολογημένα. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήματα απαραίτητα για την έξοδο από την κρίση. Είναι ωστόσο προφανές ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι χιλιάδες των πολιτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό», σημειώνουν στο κεντρικό τους σχόλιο «Τα Νέα». «Όμως το Δημόσιο θα μπορούσε να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για όσους αποδεικνύουν ότι τα χρήματα τους είναι νόμιμα και τα επαναπατρίζουν, όπως και χαμηλότερη φορολόγηση για όσους δεν μπορούν να το αποδείξουν. Για τους υπόλοιπους φορολογικός έλεγχος ως το τελευταίο ευρώ!», καταλήγουν «Τα Νέα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αγνοείται η τύχη 40 φακέλων με φορολογικά στοιχεία πολυεθνικών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και διακόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους φακέλους έκτοτε να… αραχνιάζουν.