Ο πρώτος ανασχηματισμός ήρθε πριν κλείσουν 12 ώρες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης: Ο «αποκεφαλισμός» Καμμένου μπορεί να είναι η ταχύτερη αποπομπή υπουργού στα νεοελληνικά πολιτικά χρονικά, σίγουρα δε είναι το τίμημα του σχεδιασμού μιας κυβέρνησης που έγινε με ελαφρότητα κατώτερη των περιστάσεων και της λαϊκής εντολής.

Ads

Ο θυελλώδης, όσο και σύντομος, υπουργικός βίος του (επονομαζόμενου και «porta-porta»)  Δημήτρη Καμμένου άρχισε και τελείωσε μέσω… twitter. Η ανάδειξη της πληθώρας ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων του στα social media άνοιξε θύελλα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει, αργά το βράδυ, η αναγγελία της παραίτησής του με ένα tweet του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Είχε προηγηθεί το καθοριστικό τηλεφώνημα, από τις Βρυξέλλες, του πρωθυπουργού προς τον Πάνο Καμμένο με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ευθέως από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ να αναλάβει ο ίδιος, άμεσα, την ευθύνη αντικατάστασης του υφυπουργού Υποδομών και Δικτύων από άλλον, κοινά αποδεκτό, βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ειδάλλως, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ήταν πως την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις αποφάσεις θα έπαιρνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός  ― ένα μήνυμα που συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι τα ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά σχόλια του Δημήτρη Καμμένου «δεν συνάδουν με τις αξίες και την ηθική της συγκυβέρνησης».

Η ανταπόκριση του Πάνου Καμμένου ήταν μάλλον άμεση και λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι νέος υπουργός Υποδομών και Δικτύων θα είναι ο Παναγιώτης Σγουρίδης, καθώς ο Δημήτρης Καμμένος αποφάσισε να «διευκολύνει την κυβέρνηση» και να παραιτηθεί, έως ότου εξακριβωθεί εάν τα tweets είναι γνήσια. Ο ίδιος ο βουλευτής, και υπουργός των… δώδεκα ωρών, είχε από το πρωί κατεβάσει τον λογαριασμό του στο twitter και υποστήριξε, με γραπτή ανακοίνωση, αφ’ ενός ότι ήταν θύμα χάκινγκ και αφ’ ετέρου ότι τα σχόλια στα social media δεν τα ανέβαζε ο ίδιος αλλά συνεργάτες του.

Ads

Με δεδομένη την έκβαση της υπόθεσης και την γνωστή, πολυσχιδή δράση του Δημήτρη Καμμένου στο διαδίκτυο το ερώτημα για την γνησιότητα των tweets πιθανόν και να αποβεί ρητορικό – στο δε έτερο, πολιτικό ερώτημα γιατί η «ασφαλής» λύση Σγουρίδη δεν είχε επιλεγεί εξ αρχής, κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν ότι η γκάφα επήλθε από καραμπόλα: Το όνομα του Δημήτρη Καμμένου ετέθη ως αντιπρόταση από τον Πάνο Καμμένο μετά την κάθετη άρνηση του Μαξίμου να συζητήσει ενδεχόμενη υπουργοποίηση του Νίκου Νικολόπουλου.

Το γιατί ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει και να αξιολογήσει το πολιτικό προφίλ του βουλευτή των ΑΝΕΛ πριν τον χρίσει υπουργό, είναι ένα τρίτο ερώτημα, στο οποίο μέχρι στιγμής δεν απαντά ουδείς. Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε πλήρως για το ποιος ακριβώς είναι ο… porta-porta Καμμένος και για τη θύελλα που έχει ξεσηκώσει η υπουργοποίησή του όταν πλέον είχε φθάσει στις Βρυξέλλες και στην σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Μπόλαρη

Πέραν της κωμικοτραγικής υπόθεσης Καμμένου, αντιδράσεις εκ των έσω του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και η συμμετοχή στην κυβέρνηση του, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Μάρκου Μπόλαρη στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, συνδέει τον Μάρκο Μπόλαρη με την υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 και αναφέρει ότι η υπουργοποίηση τόσο του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ όσο και του Δημήτρη Καμμένου «προσβάλει τα δικαιώματα, τις αξίες και τις πολιτικές αρχές» του κόμματος.

«Ο Μάρκος Μπόλαρης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν υφυπουργός Υγείας  το 2012, με υπουργό υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών – υπόθεση, βέβαια, που τότε καταγγέλλαμε με οργή.

Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς».