Κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Σήμερα επίσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την απομάκρυνση 20 διοικητών νοσοκομείων που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα διέλυσαν».

Ads

Στην ομιλία του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για πέντε μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες «κοινό διοικητή, κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης, είτε για να γίνεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε για να προχωράει η αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «αν και οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων χωρών σε πολλούς τομείς, η σπατάλη, που γίνεται, είναι εξαιρετικά μεγάλη». Επιπλέον, επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κακή κατανομή του παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου- όπως αναφέρει- να μην νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις, κάνοντας λόγο για «διάλογο προσχηματικό». Από την πλευρά του το Υπουργείο, έχει έτοιμο ένα προσχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων, που αφορά κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αφορούν κυρίως μονάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και αρκετά μικρά περιφερειακά νοσοκομεία.

20 «καρατομήσεις» διοικητών νοσοκομείων

Σε «ξήλωμα» διοικητών νοσοκομείων που δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Υπάρχουν νοσοκομεία που ορισμένοι διοικητές τα διέλυσαν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τελευταίου εξαμήνου στον τομέα της ευθύνης του.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή διοικήσεων σε 20 από τα 132 νοσοκομεία της χώρας και έκανε γνωστό ότι ήδη τους προηγούμενους μήνες έχουν απομακρυνθεί, για τους ίδιους λόγους, άλλοι δέκα διοικητές. «Ο,τι αδυνατείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς και να το διοικήσεις», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα στοιχεία που εισάγουν 26 νοσοκομεία στη διαδικτυακή εφαρμογή ESY.net, παρουσιάζουν προβλήματα.

Από τα πρώτα αποτελέσματα, μόνο τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία – Στ. Ελλάδα) έχουν πιάσει τον στόχο του 30% και της 3ης (Δυτ. Μακεδονία) με 19%. Άλλα 10 νοσοκομεία (μεταξύ αυτών το Παίδων, το Θεαγένειο, της Κεφαλλονιάς) δεν έχουν υποβάλει ισολογισμό για το 2009. Ακόμα 10 νοσοκομεία (όπως το Σωτηρία, το Γ.Ν. Νίκαιας, το Μεταξά κ.ά.) δεν έχουν κάνει απολογισμό για το 2010, ενώ 7 νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων το Σωτηρία, το Γ.Ν. Λάρισας, της Κορίνθου) δεν έχουν κάνει απογραφή για το 2010.

Εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι φέτος οι προμήθειες των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 250 εκατ. και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 150 εκατ. ευρώ, όπως ήταν και οι αρχικοί στόχοι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει την ευχέρεια να περικόψει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τον συνολικό φετινό προϋπολογισμό του υπουργείου του. Τέλος προανήγγειλε τη μείωση της τιμής των γενοσήμων (αντίγραφων) φαρμάκων. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι εφικτή η μείωση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο και για τα επόμενα 4-5 έτη.