Σε μια πιο «ήπια» χρήση του χώρου του Ελληνικού προσανατολίζεται η «Πρωτοβουλία Πολιτών για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό», η οποία με τη βοήθεια του δήμου, φορέων και επιστημόνων έχει συντάξει ένα προσχέδιο προτάσεων για την αναβάθμιση του πρώην αεροδρομίου, στον αντίποδα του «ξεπουλήματος» που προωθεί η κυβέρνηση.

Ads

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Με αφορμή τις ανάγκες των πολιτών της ευρείας περιοχής του Ελληνικού και τις επενδυτικές συμφωνίες Ελλάδας-Κατάρ, οργανώθηκε μία Πρωτοβουλία Πολιτών με σκοπό την συλλογή προτάσεων εναλλακτικής αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Βασικός στόχος είναι η αποφυγή «της ιδιωτικοποίησης και της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης κάθε ελεύθερου χώρου υπό το πρόσχημα της «ανάπτυξης» και της «οικονομικής κρίσης».

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πάρθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε σαν κινήματα της Αττικής, για την ήπια χρήση του χώρου του Ελληνικού και της αποτροπή της παράδοσής του σε εταιρίες, στις οποίες θέλει να το πουλήσει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από το πράσινο και εκτός από το χαρακτήρα αναψυχής, θα δώσει το χαρακτήρα παραγωγικών δραστηριοτήτων», δήλωσε στο tvxs.gr ο Μάκης Σταύρου, μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό».

Ads

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας αναφέρουν, ότι το ζήτημα του Ελληνικού είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο γι’ αυτή την περιοχή αλλά και για άλλες εκτός Αττικής στις οποίες σχεδιάζονται ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις. Στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου μάλιστα, παρακάμπτεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται «η μελέτη του Εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ για τη διαχείριση του Ελληνικού, μία μελέτη που προτείνει να μετατραπεί ο αδόμητος χώρος του πρώην αεροδρομίου σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου».

Το προσχέδιο των προτάσεων της Πρωτοβουλίας, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο δήμο Ελληνικού προβλέπει «τη δημιουργία ενός αγρού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για παραγωγική δραστηριότητα, θα είναι διαθέσιμος για επισκέψεις σχολείων στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δραστηριότητες αναψυχής, δημιουργία χώρου πολιτισμού και ανάπτυξης» υποστηρίζει ο κ. Σταύρου. Το βασικότερο όμως, αίτημα όλων είναι η κοινωνικοποίηση των δημόσιων χώρων, αλλά και το ενδεχόμενο διεκδίκησης όλου του Ελληνικού και όχι μόνο των αδόμητων χώρων.

Ανάμεσα στα μέλη της Πρωτοβουλίας συγκαταλέγονται μηχανικοί, χημικοί, γεωπόνοι και απλοί πολίτες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα πρωτόλειο κείμενο, το οποίο έχουν αποστείλει σε αρμόδιους φορείς, αλλά και στο δήμο Ελληνικού. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την Δευτέρα 17/1 όπου αποφασίστηκε «η σύσταση μίας επιτροπής Πρωτοβουλίας με θεσμικό ρόλο, η οποία θα συντονίσει όλη την προσπάθεια. Παράλληλα, την ερχόμενη Κυριακή θα βρεθούν κάτοικοι της περιοχής στο Ελληνικό, πραγματοποιώντας εναλλακτικές δράσεις στο χώρο» σημειώνει ο κ. Σταύρου.

Η μελέτη του ΕΜΠ για το πρώην αεροδρόμιο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 26/1 στον Τύπο ενώ η Πρωτοβουλία θα αποστείλει τα κείμενά της στα Κατάρ ώστε να «καταλάβουν πως εδώ που έρχονται να επενδύσουν, δεν υπάρχει ακινησία».

Επιπλέον, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χουντής στην Ευρωπαική Επιτροπή συνδέει το ζήτημα του Ελληνικού με την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Λεκανοπεδίου Αττικής, ειδικά μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «εγκαταλείπεται κάθε ιδέα δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου και επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και το μικροκλίμα της Αθήνας. Η σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» αποτελεί βιασμό του περιβάλλοντος και του μέλλοντας αυτής της πόλης».