Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το πόρισμα για τα «μαύρα ταμεία» του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής των διοικητικών στα δημόσια νοσοκομεία και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ads

«Αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί μια αυτονόητη διαδικασία, όλο το παρελθόν, η διαδικασία δηλαδή αλλαγής διοικήσεων στα νοσοκομεία έχει αναχθεί αυτές τις ημέρες σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό πρώτη φορά συμβαίνει. Και νομίζω πως πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι αυτό το σύστημα, το οποίο αντιδρά με τέτοιο λυσσώδη τρόπο», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Ωστόσο σημείωσε πως το πρόβλημα του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο διοικητικό, προσθέτοντας ότι  το πρόβλημα είναι και η πολιτική κατεύθυνση και οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν για το σύστημα υγείας.  «Εμείς, θα κάνουμε την επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διοικήσουν το σύστημα με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας δωρεάν, έγκυρη, αποτελεσματική και ισότιμη περίθαλψη σε όποιον κατοικεί σε αυτή τη χώρα», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα «σύστημα το οποίο αντιδρά με λυσσώδη τρόπο», καθώς υπάρχουν διοικητές που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. «Πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε» τόνισε.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως είπε ο υπουργός της Επιτροπής Αξιολόγησης, πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά με εισήγηση την μη παραμονή τους στο σύστημα και από τους υπόλοιπους ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής, και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική εισήγηση σε ένα ποσοστό από αυτό θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα, όπως την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.

Το σίγουρο είναι, είπε ο υπουργός, ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. «Και επ’ ουδενί δεν δικαιολογεί κλίμα άλωσης και κομματοκρατίας το οποίο αναπαράγεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση».

Πολάκης: Πολλοί διοικητές είχαν τόση σχέση με την Υγεία, όσο εγώ με τα διαστημόπλοια

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως «πολλοί διοικητές ήταν  βασιλικότεροι του βασιλέως, πρωτοστάτησαν στη διάλυση της δημόσιας υγείας, και μερικοί είχαν τόση σχέση με την υγεία, όσο έχω εγώ με τα διαστημόπλοια».

«Να σας πω ένα παράδειγμα: τους τελευταίους 3 μήνες δώσαμε 650 εκατ ευρώ στα νοσοκομεία. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ ευρώ. Και βγαίνουν και λένε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα. Εγώ όμως βλέπω ότι δεν ξεπληρώνονται φάρμακα κλπ, αλλά ξεπληρώνονται οι εξωτερικές υπηρεσίες όπως φύλαξη, καθαριότητα κλπ. Μου το εξηγείτε λίγο αυτό; καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Θα μπορούσαν οι διοικήσεις να ξεπληρώσουν προμηθευτές», είπε και πρόσθεσε:

«Τώρα βάζουμε άλλα κριτήρια, θα συνεκτιμηθούν μια σειρά από προσόντα, θα πρέπει να συναινεί η διοίκηση με την κυβερνητική πολιτική, εδώ πάμε να στήσουμε ξανά το ΕΣΥ. Δεν φτάνουν τα κομματικά ένσημα όωμς, θα πρέπει να έχει και τα άλλα προσόντα . Θα κριθούν , διότι στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». 

Ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την προκήρυξη θέσεων για ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό επισημαίνοντας ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα αλλάξει η σημερινή εικόνα στη δημόσια υγεία, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, έχουν γίνει ήδη διορισμοί και παρατάθηκε η θητεία επικουρικών γιατρών, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της διάλυσης της υγείας των τελευταίων 5 χρόνων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, ενώ ανήγγειλε πως θα επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ.