«Σύμφωνο συμβίωσης» κι όχι «γάμο» με αμοιβαίες δεσμεύσεις και υποχωρήσεις βλέπει ο ελληνικός Τύπος στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Το κλίμα συνεργασίας που επιβεβαίωσε η συνάντηση περιγράφεται ως «πρώτο βήμα» αλλά κι ως «λιώσιμο των πάγων» από τις ελληνικές εφημερίδες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε θέμα κατοχικών οφειλών και Siemens ενώπιον της καγκελαρίου.

Ads

Με τον τίτλο «Σύμφωνο Συμβίωσης» κυκλοφορεί σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. «Τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση μίας νέας ισότιμης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έκαναν χθες στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ. Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι μεταξύ τους συζητήσεις, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν μεταξύ άλλων η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση των αδικιών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς για τη χρηματοδότηση ττης ελληνικής οικονομίας ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ενδογενείς παθογένειες», γράφει η εφημερίδα. Και σημειώνει με κεφαλαία γράμματα: «Για πρώτη φορά πρωθυπουργός θέτει το θέμα των γερμανικών οφειλών και του σκανδάλου της Siemens».

«Από την Καισαριανή στην καγκελαρία», είναι ο τίτλος των σημερινών Νέων, τα οποία αναφέρονται στην πρώτη συμβολική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα όταν ανέλαβε πρωθυπουργός στο Σκοπευτήριο προκειμένου να αποδώσει τιμές στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής μέχρι τη χθεσινή του τοποθέτηση περί γερμανικών οφειλών ενώπιον της Άνγκελας Μέρκελ. «Κόκκινο χαλί από Μέρκελ, ρεάλπολίτικ από τον Τσίπρα», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

«Κοινή πολιτική βούληση να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επέδειξαν στις δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, που είχαν χθες την ευκαιρία να συνομιλήσουν επί μακρόν στο Βερολίνο. «Δεν ήρθαμε για λεφτά, θέλουμε πολιτική λύση με άλλο μείγμα πολιτικής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η Άνγκελα  Μέρκελ διαμήνυσε ότι «υπάρχει το πνεύμα συνεργασίας, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες μεταρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», γράφει η Αυγή που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Πρώτο Βήμα».

Ads

«Το πρώτο βήμα, για να σπάσει ο πάγος που είχε περικυκλώσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις τις τελευταίες μέρες και απομάκρυνε την αμοιβαία επωφελή λύση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ευλόγησαν χθες στο τετ α τετ στο Βερολίνο, παρότι δεν διέγραψαν τις διαφορές τους, η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας», γράφει το Έθνος.

«Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι», βλέπει στο πρωτοσέλιδο της και η Καθημερινή.  «Η προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι στις ελληνογερμανικές σχέσεις κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με την κ. Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, κι ενώ η πίεση από την έλλειψη ρευστότητας είναι ασφυκτική, όπως προκύπτει από τη δραματική επιστολή του πρωθυπουργού προς τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους κ. Ολάντ και Γιουνκέρ», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

Στο μεταξύ, η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ μπορεί να τράβηξε τα βλέμματα ελληνικού και ξένου Τύπου, αλλά τα βλέμματα δεν παύουν να είναι ακόμα στραμένα στο θέμα Κατρούγκαλου. Ο διάλογος τελείωσε και τώρα αρχίζουν οι μηνύσεις γράφει σχετικά η Εφημερίδα των Συντακτών. «Η σκευωρία κατέρρευσε υποστήριξε ο υπουργός ο οποίος προχωρεί σε αγωγές κατά τους δημοσιογράφου του Βήματος αλλά και κατά της Bild. Επιμένουν στις καταγγελίες τα κόμματα της πρώην συγκεβέρνησης γράφει η εφημερίδα.

«Όταν συγκρούεται το νόμιμο με το ηθικό στη λειτουργία ενός υπουργού, συνήθως οι κυβερνήσεις επιλέγουν σε πρώτη φάση τη νομιμότητα και αντιλαμβάνονται την ηθική πλευρά αφού εισπράξουν το αναλογούν πολιτικό κόστος», γράφουν στο σχόλιο τους Τα Νέα. «Τα παραδείγματα είναι αρκετά την τελευταία δεκαετία και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μπορούσε να αποτελούσε εξαίρεση: η πρώτη αντίδραση της για την υπόθεση Κατρούγκαλου στηρίχθηκε στην τυπική νομιμότητα παραγνωρίζοντας την ηθική απαξία», συνεχίζουν. «Αλλά βέβαια οι κανόνες της πολιτικής είναι σκληροί και δεν αλλάζουν ανάλογα με την κυβερνητική σύνθεση: κόστος – και μεγάλο – πληρώνεται ήδη. Όχι μόνο από τον υπουργό που ενέπλεξε το υπουργείο του με το δικηγορικό του γραφείο, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση που τον στηρίζει», καταλήγουν Τα Νέα στην γραμμή όσων επιτίθενται στον υπουργό.

Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: