Το πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, αφενός ως ένα από τα πλέον πρωτοπόρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, και αφετέρου ως το πρώτο υβριδικό ενεργειακό πάρκο στην Ελλάδα. Ο κ. Ζερβός έχει προαναγγείλει πως μέχρι το τέλος του 2012 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αυτό το «πράσινο» έργο συντελλεί στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής…

Ads

Αυτοψία που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ικαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το υβριδικό εργοστάσιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφερειακής Ενότητας Σάμου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή από τις εργασίες της αναδόχου εταιρείας ΕΝΕΤ ΑΕ. Το κλιμάκιο διαπίστωσε την καταπάτηση του αιγιαλού με την απόρριψη και συγκέντρωση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών, απόρριψη τεράστιου όγκου αυτών στη θάλασσα, διαρροή στο έδαφος λαδιών και λιπαντικών, καύσεις ελαστικών κ.α. Οι έρευνες έγιναν έπειτα από καταγγελίες της ερευνητικής ομάδας Αρχιπέλαγος, που πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στο χώρο.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) απέστειλε σχετικό έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Δήμο Ικαρίας, Λιμεναρχείο Σάμου και Λιμενικό Σταθμό Ευδήλου, καλώντας τους να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

«Είναι απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο.

Ads

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, πάντως, επιμένει πως σκοπός του υβριδικού πάρκου «είναι η, δια της χρήσεως υβριδικής τεχνολογίας, μεγιστοποίηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα του νησιού (και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ), ώστε να καλύπτεται σημαντικά μέρος των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών της Ικαρίας από καθαρή, φιλική στο περιβάλλον ενέργεια».

«Το έργο σήμερα τελεί υπό κατασκευή και λόγω πολυπλοκότητας και της καινοτόμου διάστασης του, παρουσίασε καθυστέρηση στην έναρξή του. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012», αναφέρει ο κ. Ζερβός σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.