«Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε αντίρροπους αλλά φυγόκεντρους σχεδιασμούς και φυγόκεντρες τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση του ΣΥΝ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στην κομματική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να μπει ένα όριο» στη «διαρκή αμφισβήτηση όλων των επιλογών του κόμματος». Την ίδια ώρα, τα μέλη του ΣΥΝ στην περιφέρεια φαίνεται να συμφωνούν με τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ads

Ο κ.Τσίπρας, προφανώς αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Λεωνίδα Κύρκου, μίλησε για «παγίδα» που αφορά στη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, Έθνος. «Δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή από την ενιαία έκφραση», επανέλαβε αναφορικά με τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης, Φώτης Κουβέλης, έχει εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για την επιλογή να μην συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια).

Σπ.Λυκούδης: Δεν εγκαταλείπουμε το σπίτι

«Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας πολιτικό σπίτι. Η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι συνιδιοκτήτρια. Δεν το εγκαταλείπει», δηλώνει χαρακτηριστικά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ (Ανανεωτική Πτέρυγα), Σπύρος Λυκούδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Τα Νέα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αν με ευθύνη άλλων ο ΣΥΝ αυτοδιαλυθεί διαχεόμενος σ΄ έναν αριστερίστικο ΣΥΡΙΖΑ, τότε «όλα είναι ανοιχτά» γιατί ως σύγχρονοι αριστεροί δεν είμαστε πολιτικά ούτε φετιχιστές ούτε θρησκευόμενοι».

Ads

O ίδιος αναφέρει, επίσης, πως «δεν είμαστε μια «ήσυχη» Αριστερά στη γωνία, αλλά δεν θα γίνουμε και ο πολιτικός χώρος τού ‘όχι σε όλα’», δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση του κ.Κουβέλη ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που όχι μόνο αμφισβητούν τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΝ, αλλά είναι και εχθρικές απέναντί του» και -μιλώντας για «πολιτικούς παραλογισμούς»- υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαίο κόμμα και δεν μπορεί να έχει ούτε ενιαίο μητρώο μελών ούτε κάρτες μελών ούτε όργανα αποφάσεων παρά μόνο συντονιστικά».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου, ο κ. Λυκούδης θεωρεί ότι «πήρε διαστάσεις που δεν είχε». Για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ανέφερε: «δεν δίνω στο θέμα πολιτική ερμηνεία».

Βολές Πιλάλη για Κουβέλη

«Αν θέλει να είναι συνεπής στο ήθος που έχει επιδείξει διαχρονικά ο χώρος μας αλλά και ο ίδιος, να παραιτηθεί από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα μέλη του ΣΥΝ και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε γραπτή δήλωση το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Βαγγέλης Πιλάλης, για τον πρεσβευτή της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, όπως αναφέρει, «συμπεριφερόμενος ως απλός παράγων και όχι ως μέλος του Συνασπισμού και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύεται από συλλογικές αποφάσεις, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να επιβάλλει μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ πολιτική γραμμή στον ΣΥΝ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα». «Αυτή η πρακτική δεν συνάδει με τις αρχές συλλογικότητας και αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μας διδαχθεί στην Αριστερά», προσθέτει.

Και δυσαρέσκεια Κύρκου για τον απόηχο του Ζαππείου

Τη λύπη του «γιατί σε ορισμένες πλευρές της ωραίας εκδήλωσης του Ζαππείου δόθηκαν ανακριβείς διαστάσεις και δημιουργήθηκε θολή ατμόσφαιρα παρεμβολής προσώπων του παρασκηνίου» εξέφρασε με γραπτή δήλωση ο Λεωνίδας Κύρκος.

«Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μετείχαν στην εκδήλωση, που πιστεύω ότι συνέβαλε στο κλίμα ομοψυχίας και στη μετάδοση του μηνύματος του πρωθυπουργού για την κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της σημερινής εξαιρετικά δυσχερούς καταστάσεως», καταλήγοντας: «Όσον αφορά λεπτομέρειες των σχολιασμών, ο παλαιός μου φίλος και συνεργάτης, Θόδωρος Ασημακόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με την έκδοση των βιβλίων μου» -συνεργάτης στο παρελθόν τόσο του κ. Λ.Κύρκου, όσο και του κ. Γ.Παπανδρέου στα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος φέρεται να έχει συνδράμει στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες.

*Μετά από πρόσκληση της Κουμουνδούρου, αύριο (Τρίτη), συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΥΝ θα έχει αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Θα παραβρεθούν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, Νίκος Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Φουτάκης. Από την πλευρά του ΣΥΝ θα μετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας και ο βουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης. Η συνάντηση θα αφορά, κυρίως, τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς και θέματα συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.