Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια από την ολοκλήρωση των τουλάχιστον μη λειτουργικών «έργων ανάπλασης», για να παραληφθεί η πλατεία Ομονοίας από τον Δήμο Αθηναίων.

Ads

Τα «έργα ανάπλασης» της πλατείας ολοκληρώθηκαν το 2003 από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ). Η μη λειτουργικότητά τους, ωστόσο, έγινε γρήγορα αντιληπτή, καθώς το πράσινο απουσίαζε εντελώς, αλλά και νερά διέρρεαν στο σταθμό του Μετρό.

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να αναλάβει δράση μόλις φέτος. Παραλαμβάνει ολοκληρωτικά το έργο από την ΕΑΧΑ, με ξεκινά έργα συντήρησης με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμό. Σύμφωνα με το πρακτικό παραλαβής που εγκρίνεται σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»:

– Οι συμβάσεις για τα διάφορα έργα ανάπλασης είχαν ημερομηνίες αποπεράτωσης μέσα στο 2003. Καταγράφονται αντιδικίες με την κατασκευαστική εταιρεία για την ποιότητα του έργου.

Ads

– Το καλοκαίρι του 2004, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με την ΕΑΧΑ για να διαμορφώσει πρόσθετους χώρους πρασίνου (παρτέρια με χώμα που σωρεύεται σε διάφορα σημεία). Ο δήμος αναλαμβάνει τη συντήρηση χωρίς να παραλαμβάνει το έργο.

– Καταγράφονται προβλήματα στεγανότητας και διαρροής των ποτιστικών υδάτων. «Τα περισσότερα επιδαπέδια φωτιστικά κανάλια πληρώθηκαν με κονίαμα επειδή μέσω αυτών διέρρεε νερό προς τον σταθμό. Το “υδάτινο στοιχείο” ουδέποτε λειτουργεί, ούτε και το γλυπτό του Ζογγολόπουλου “επειδή τα ρεύματα αέρος διασπείρουν τους υδατοπίδακές του”».

– Οι αρμόδιοι του δήμου αποδίδουν τα προβλήματα σε κατασκευαστικές κακοτεχνίες, αλλά και στις καταστροφές από «περιθωριακά στοιχεία που διανυκτερεύουν στην πλατεία».

– Η ΕΑΧΑ παρεμβάλλεται και εκτελεί έργα συντήρησης-καθαρισμού, αλλά και στεγανοποίησης της οροφής του υποκείμενου σταθμού.

– Το καλοκαίρι του 2010 αποξυλώνονται εντελώς από τον Δήμο Αθηναίων τα πρόσθετα έργα πρασίνου «για λόγους υγιεινής και ασφάλειας» Σύμφωνα με το πρακτικό παραλαβής, η εκ των υστέρων πρόσθεση πρασίνου «προκάλεσε νέα προβλήματα».

Ο δήμος, παρά το γεγονός ότι τυπικά ακόμη δεν έχει γίνει παραλαβή της πλατείας, έχει ξεκινήσει έργα συντήρησης. Τα έργα ξεκίνησαν με «απευθείας» ανάθεση «δεδομένου ότι η έκταση των φθορών είναι πολύ μεγάλη, η δε αρμόδια διεύθυνση Συντήρησης διαπιστώνει επικινδυνότητα και αδυνατεί να αποκαταστήσει τον χώρο ώστε να είναι ασφαλής για τους δημότες». Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» είναι μάλλον απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές και θεωρείται άγνωστος ο χρόνος περαίωσής τους.