Ένα βίντεο, συλλογική δουλειά από μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», για «το Φαρμακονήσι, τα κέντρα κράτησης, τις δολοφονικές (αντι) μεταναστευτικές πολιτικές Ελλάδας και ΕΕ, για αυτούς που θέλουν να κάνουν «το βίο αβίωτο» στους μετανάστες και την απάντηση του κινήματος».

 
Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα έρχεται και μια μαρτυρία δύτη που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του βυθισμένου πλοιαρίου στο Φαρμακονήσι. Η μαρτυρία αποτελούσε μέρος της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» για το ναυάγιο, που «μπλόκαρε» η δικαιοσύνη, και δημοσιεύεται σε άρθρο του Σ. Θεοδωράκη στα «Νέα».
 

Η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση για το Φαρμακονήσι ζήτησε να μην προβληθεί η εκπομπή καθώς θα παραβιασθεί η μυστικότητα της ανάκρισης. Ο Δημήτρης ήταν ένας από τους δύτες του Λιμενικού που στις 7 Φεβρουαρίου που ανέσυραν τέσσερις νεκρούς (ενός άνδρα, μιας γυναίκας, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού). Ακόμη δύο δύο σοροί (μιας γυναίκας και ενός κοριτσιού) είχαν εντοπιστεί στα τουρκικά παράλια. Συνολικά 12 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, χάθηκαν στη θάλασσα. 
 
Όπως ανέφερε το σκάφος, ξύλινο με πολυεστέρα μήκους περίπου 8-9 μέτρων, ήταν άθικτο. «Η δέστρα μόνο είχε ξεκολλήσει», τόνισε. Υπενθυμίζεται πως το σκάφος με τους μετανάστες βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από το λιμενικό.
 
Αναφερόμενος στους νεκρούς είπε πως «εγώ μέτρησα τουλάχιστον πέντε», ενώ ανέφερε πως ο ίδιος με τον συνάδελφό του απεγκλώβισε ένα κοριτσάκι. Όταν ρωτήθηκε τι ηλικίας απάντησε: «Δεν μπορείς να καταλάβεις κάτι παραπάνω, από τα ρούχα καταλαβαίνεις ότι είναι κοριτσάκι. Ακόμα και για εμάς που έχουμε δει πολλά ήταν άσχημο θέαμα. Μικρά παιδιά, γυναίκες, κλεισμένοι στην καμπίνα, με άσχημο καιρό, σε ένα σαπιοκάραβο, χωρίς σωσίβια».
 
«Έχουμε απεγκλωβίσει ξανά ανθρώπους σε ναυάγια, αλλά αυτή τη φορά… παιδιά γυναίκες… το έγκλημα ήταν πέρα από κάθε λογική. Γιατί αν δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνουν οι λαθρέμποροι, τότε ποιο είναι;», δήλωσε.

Ads