Το «βάπτισμα του πυρός» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήρε η Φώφη Γεννηματά που κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και έγινε η πέμπτη πρόεδρος στην ιστορία της παράταξης, με τη φιλοδοξία να φέρει την αλλαγή. Να φέρει την αλλαγή σε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι όμως πολύ… αλλαγμένο από την εποχή που γινόντουσαν βαπτίσεις με τις σημαίες του ως εξαπτέρυγα και τις αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου ως εικόνες προς προσκύνημα.

Ads

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές φέρνοντας την αλλαγή. Στην Πάτρα, την γενέτειρα του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, γινόταν μία βάπτιση. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη την ημέρα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, αποτυπώνει χαρακτηριστικά το κλίμα της εποχής σε σχέση με το κόμμα που ανέβηκε εκείνη την ημέρα στην εξουσία, στιγματίζοντας θετικά αλλά και πολύ αρνητικά τον ρου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι συγγενείς ήταν όλοι παρόντες, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δήλωνε μέσω αυτών «εδώ, ενωμένο και δυνατό». Στα χέρια τους φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου, αφίσες, αλλά και οι γνωστές σημαίες με τον ήλιο τον πράσινο, τον ήλιο που ανατέλλει… Το μωρό τυλιγμένο με το έμβλημα του και το όνομα αυτού… φυσικά Αντρέας!

Οι εικόνες από το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά εκείνη την βάπτιση θυμίζουν. Άδειες θέσεις, πλαστικά σημαιάκια χωρίς χέρια να τα ανεμίσουν και ξεχασμένοι σύνεδροι μίας άλλης εποχής, ίσως οι συγγενείς της βάπτισης…αλλά ίσως και όχι. Ίσως κι εκείνοι οι «πιστοί» του κόμματος να  «αλλαξοπίστησαν» ψηφίζοντας το νέο κόμμα που υπόσχεται αλλαγή.

Ads

image

Παραπέμπουν περισσότερο σε ένα άλλο μυστήριο, αυτό της κηδείας… και μάλιστα της πολιτικής κηδείας, αφού το κόμμα που το ’81 γέμιζε τις πλατείες μετά από πορεία 25 χρόνων έχει καταφέρει με ιδία ευθύνη να απαξιωθεί και κατρακυλήσει στο 4,68 %, με τις δημοσκοπήσεις να του δείχνουν ακόμα και την έξοδο της Βουλής.

Η νέα πρόεδρος λοιπόν έχει λίγο χρόνο να χαρεί το βάπτισμα του πυρός που πήρε σήμερα, καθώς σύντομα θα κληθεί να περάσει διά πυρός και σιδήρου, προκειμένου να μην είναι αυτή που ενδεχομένως θα χρεωθεί την κηδεία του ΠΑΣΟΚ, μετά το θάνατο μίας ολόκληρης εποχής.

image