Ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης η διαδικασία της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προειδοποιεί εκ νέου ότι θα απαντήσει στις εργασίες εντός της εβδομάδας.
Ads
Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, η διαδικασία της γεώτρησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες, αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν. Για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης, πρόσθεσε
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως «εξέλιξη-σταθμό για τη στρατηγική και ενεργειακή αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της, μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», τόνισε, προσθέτοντας ότιοι αντιδράσεις της Τουρκίας στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα, ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και «θα δώσει σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με «σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει».
«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία και τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας «ασπίδας» διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες μας.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς προειδοποίησε εκ νέου σήμερα για απάντηση της Τουρκίας στις κυπριακές έρευνες εντός της εβδομάδας. «Σημασία έχει αυτό που κάνουμε εμείς», επισήμανε, σχολιάζοντας τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον μετά τη χθεσινή συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι είναι λογική η αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος», τόνισε ο Αρίντς.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, πάλι, χαρακτήρισει τις έρευνες που κάνει η Τουρκία ανοικτά της Αττάλειας ως «σεισμικές» έρευνες, επισημαίνοντας ότι γίνονται μέσα στα όρια της υφαλοκρηπίδας που αντιστοιχεί στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη πριν αναχωρήσει για την Γερμανία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «θα κάνουμε σεισμικές έρευνες εντός των ορίων της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Μπορώ να σας πω ότι θα γίνουν εντός των δικών μας εκτάσεων, στα ανοικτά της Αττάλειας».
Τόνισε ακόμη ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι οι γεωτρήσεις στις όποιες προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν «πολιτικό» χαρακτήρα. «Οι ενέργειες αυτές της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης συνιστούν πρωτίστως πολιτικές ενέργειες».
Σαμπάχ: «Όχι» απαντά η Άγκυρα για το αν θα επέμβει στις έρευνες της Κύπρου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαμπάχ, η Άγκυρα απάντησε αρνητικά σε ερώτημα της Ουάσιγκτον πριν από μια εβδομάδα για το αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για επίσημες εκθέσεις και σημειώματα στην Άγκυρα που κάνουν λόγο για «πολύ σοβαρή κατάσταση».
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, «σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα υπό το συντονισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, πράγμα που χρηματικά μεταφράζεται στο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων». Το θέμα θα συζητηθεί, γράφει η εφημερίδα, στην τακτική συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον προσεχή Οκτώβριο.
Η Σαμπάχ αναφέρει επίσης ότι με δεδομένη την κρίση γύρω από τις έρευνες, «την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ απηύθυναν προς την Τουρκία ένα σημαντικό ερώτημα». Πιο συγκεκριμένα, «οι ΗΠΑ ρώτησαν στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Ζητημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει, αλλά δεν αρκέστηκαν από την απάντηση “όχι” που έλαβαν και απηύθυναν το ίδιο ερώτημα και σε άλλες διευθύνσεις του τουρκικού κράτους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα σχετικά επίσημα σημειώματα της Άγκυρας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρονται τα εξής: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Ελλάδα. Ακολουθεί μία πολιτική που θα φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας την Τουρκία η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά, το 2003 υπέγραψε με την Αίγυπτο, το 2007 με το Λίβανο και αμέσως μετά το επεισόδιο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 με το Ισραήλ, συμφωνίες οριοθέτησης. Το 2004, είχε οριοθετήσει μονομερώς την δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, με τρόπο που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι «έτσι όπως έχει υπολογιστεί από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι εκτάσεις 71.000 και 33.000 τετραγωνικών που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εάν η Τουρκία δεν ελέγχει την υφαλοκρηπίδα αυτή έκτασης 145.000 τετραγωνικών, αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές».
«Σε περίπτωση που δεν εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου, τότε πολύ σύντομα, προς τα τέλη του 2011, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να καταβάλλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα. Συνεπώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας», προστίθεται στο σημείωμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >