Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Ads

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ότι έχουμε συμφωνήσει, ενώ στο συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση υλοποιεί τους νόμους του 2010 και του ’12, γι΄αυτό πρέπει να είστε φειδωλοί στην κριτική, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι οι τελικές συνολικές φορολογικές αλλαγές, τις οποίες επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση. «Κάναμε και θα κάνουμε αλλαγές γιατί δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για υποκρισία της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι. Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015. Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Για τη ρύθμιση των «100 δόσεων», ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από το οικονομικό αδιέξοδο.

Για πολιτική απάτη και φοροκαταιγίδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, στηρίζει όμως τα άρθρα που επιχειρούν διαρθρωτικές αλλαγές.

Την καταψήφιση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου προανήγγειλαν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ads

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Κουτσούκος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η παράταξή του να ψηφίσει επιμέρους άρθρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο ειδικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει «κάθε διάταξη που βοηθάει τον ελληνικό λαό». Επίσης, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό «σφαγή των συντάξεων» ενώ υποστήριξε ότι οι φορολογικές διατάξεις οι οποίες εισάγονται δεν θα πετύχουν το στόχο των εσόδων των 3,4 δισ. ευρώ.

«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται με βάση τα εισοδήματα και όχι την περιουσία των πολιτών», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο κ. Γεωργιάδης, τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης της φορολογικής νομοθεσίας για την οποία εκτίμησε ότι δεν θα αποφέρει «ούτε ένα ευρώ». Κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του κόμματός του με «την απαλλαγή των εργολάβων δημοσίων έργων από τα ανταποδοτικά τέλη».

Η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είπε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ευάγγελος Καρακώστας, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ενώ έκανε λόγο για «αφανισμό της ελληνικής μεσαίας τάξης και στην ολοκληρωτική ισοπέδωση της εθνικής οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν επιλύει τα προβλήματα του Ελληνικού Λαού αλλά προσθέτει νέα, ακόμη βαρύτερα και υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο οι δανειστές να επιδοκιμάζουν την κυβέρνηση, η οποία δεν θα πρέπει να περιμένει την επιδοκιμασία του Ελληνικού Λαού.

Πηγή: ΕΡΤ