Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τελικά τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και τις ιερές ανταλλαγές με επίκεντρο τη λίμνη Βιστωνίδα. Χθες, έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής με την οικειοθελή κατάθεση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη και τις βολές του Αλέξανδρου Κοντού κατά του άλλοτε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη.

Ads

Τα πορίσματα για ακόμα μία φορά θα είναι διαφορετικά για κάθε κόμμα, αν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα κόμματα – πλην ΚΚΕ – προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλήξουν σε κάποιες κοινές «πορισματικές θέσεις» για την στοιχειοθέτηση, την εξέλιξη του σκανδάλου και τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών και υφυπουργών που διαχειρίστηκαν την δημόσια περιουσία. Επίσης σχεδόν απίθανο θεωρείται το να καταλήξουν από κοινού, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, στο πόρισμά της η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη και ζητεί τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Ευ. Μπασιάκο, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Κ. Κιλτίδη, ενώ ειδική μνεία θα γίνεται στον ρόλο του τότε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου. Η Ν.Δ. διακρίνει μόνον πολιτικές ευθύνες των στελεχών της και επιμένει στη διερεύνηση ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ ο ΛαΟΣ αποδίδει πολιτική ευθύνη στους Δρυ και Φωτιάδη, «σαφείς ευθύνες» στους Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό.

Το ΚΚΕ παρότι δήλωσε πως συμφωνεί σε ορισμένες από τις διαπιστώσεις των υπολοίπων κομμάτων, δεν μετέχει στις κοινές θέσεις επειδή απορρίφθηκε το αίτημά του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την ακύρωση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και των εκκλησιαστικών σιγιλίων ως τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη λίμνη Βιστωνίδα. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε εννέα πρώην υπουργούς, δύο του ΠΑΣΟΚ (Δρυς, Φωτιάδης) και επτά της Ν.Δ. (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός, Κιλτίδης, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Α. Μπέζας) και ζητεί τη συγκρότηση Προανακριτικής.

Οικειοθελής κατάθεση στην Εξεταστική για το Βατοπέδι

Ads

Στη θέση του ότι υπήρξε θύμα πολιτικού εκβιασμού, με αντικείμενο τους νέους δήμους του «Καλλικράτη», επέμεινε χθες κατά την οικειοθελή κατάθεσή του αλλά και συνέντευξη που παραχώρησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης.

Μετά την αποκάλυψη εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, όταν ο συμμετείχε στη Λιμενική Επιτροπή του Πόρτο Λάγος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προσήλθε το απόγευμα της Δευτέρας οικειοθελώς στην αρμόδια επιτροπή, με σκοπό να καταθέσει. «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυνίδης.

Ο κ. Ξυνίδης επανέλαβε τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή που έβαλε, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπαιδίου: Η υπουργική απόφαση που επικύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, αποτέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.

Η κατάθεση του κ. Ξυνίδη οδήγησε στην 24ωρη καθυστέρηση της έκδοσης του πορίσματος, αφού η Νέα Δημοκρατία ζήτησε χρόνο για να αξιολογήσει τη μαρτυρία του.

Στο μεταξύ, νέο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Σωκράτη Ξυνίδη και τον εμπλέκει στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Το όνομα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στην “πράξη 7/1 του έτους 2001” που αφορά τον καθορισμό της χρήσης των χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Λάγος και των όρων δόμησης αυτών. Σύμφωνα με το έγγραφο ο κ. Ξινίδης συναινεί στην ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγος, η οποία αναθέτει σε αρχιτέκτονα – μηχανικό την αποτύπωση σε σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Λάγος μετά τον αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και όσων δεν είναι αναγκαίοι για την εκτέλεση λιμενικών έργων, εντί της αμοιβής των 700.000 δρχ.