Στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και του Ecofin την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για 3 σημαντικά θέματα πάνω στην ελληνική οικονομική κατάσταση, αλλά και γενικότερα την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα, ενώ η προοπτική νέων μέτρων έρχεται πιο κοντά εξαιτίας της υποχώρησης την Παρασκευή, του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχεται ότι το Eurogroup αμέλησε την Ελλάδα.

Ads

Όπως αναφέρει το «Βήμα», η 1η απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, και άρα μηνιαίο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Στις 16 Μαρτίου η κυβέρνηση καλείται να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους. Τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει είναι οι ενέργειες σχετικά με τη νέα Στατιστική Υπηρεσία, την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.

Η 2η απόφαση σχετίζεται με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του Εco/Fin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Τέλος, θα ληφθεί απόφαση για πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ads

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα αξιώσει από την Ελλάδα την υιοθέτηση ολοκληρωμένου πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης καθώς και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαπραγμάτευσης των αποδοχών, σύμφωνα με το Αρθρο 121 παρ. 4 της Συνθήκης. το Συμβούλιο Ο στόχος είναι να μειωθεί το ύψος των μισθών στον δημόσιο τομέα και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει λήψη μέτρων για την ενίσχυση της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων, δηλαδή την απελευθέρωση και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος η οποία περνάει ανάμεσα από την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και θα διατηρήσουν τη σταθερότητα χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Περικοπή του 14ου μισθού;

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι Βρυξέλλες δεν ικανοποιούνται πλήρως από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας περισσότερα, άμεσα ή σε έναν μήνα, στις 15 Μαρτίου.

Μια πρόταση που προτίθενται να επαναφέρουν οι Βρυξέλλες είναι η περικοπή του 14ου μισθού των υπαλλήλων, συνεχίζουν «Τα Νέα», προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρόταση θα αφορά όχι μόνο το δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ορισμένες πηγές αναφέρονται ακόμη και στην περικοπή του 13ου μισθού, αφού ούτε αυτός υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το Eurogroup διέπραξε «ένα αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» με την Ελλάδα

«Θεωρούμε την έλλειψη ενασχόλησης με την κατάσταση της Ελλάδας ως αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. To Eurogroup «θα ασχοληθεί στο μέλλον πολύ πιο εντατικά και σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα των χωρών», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «θα είχε συνέπειες αντίστοιχες με τις συνέπειες ενός σεισμού, ανεξέλεγκτες» και θα επέφερε μια εκτεταμένη και αρνητική αντίδραση των αγορών.

«Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους… θα ρωτάμε συνέχεια τους Έλληνες πού βρίσκονται με τον πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι «Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι οι αγορές θα κατανοήσουν καλύτερα τις επόμενες ημέρες το μήνυμα της απόφασης της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη, που είναι διττό. «Αφενός η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 και αν χρειασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Αφετέρου, αν η Eλλάδα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει, και αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα. Πάντως αυτή η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονομερής, αλλά αφορά μία αμοιβαία δέσμευση. Οι Έλληνες θα πρέπει να πράξουν αυτό που είναι αναγκαίο και οι χώρες του Eurogroup θα ενεργήσουν αναλόγως», υπογραμμίζει.

Ακόμα, αναφέρει πως η μείωση του ελλείμματος κατά 4% είναι όντως τεράστια, αλλά και η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πράξει. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας», λέει χαρακτηριστικά.

«Αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων , τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνο όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μία στήριξη υπό όρους», σημειώνει και καταλήγει: «Οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα δοθεί δωρεάν. Νομίζω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με υπερβολή και κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης. Διαπράττουν λάθος. Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα».