Στο Ερζερούμ της Τουρκίας θα συναντηθούν αύριο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα παραστεί στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων και θα μιλήσει προς αυτούς. Πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, που αναφέρονται στην επικείμενη συνάντηση.

Ads

Ειδικότερα, η τουρκική Hurriyet Daily News αναφέρει σε άρθρο της πως το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στη Διάσκεψη των πρέσβεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι επισκέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη συχνά προκαλούν πολιτικές εντάσεις στην Ελλάδα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ προστίθεται ότι «από αυτή την πλευρά του Αιγαίου μόνο ευχάριστη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι βλέπουμε πάλι τον παλιό μας συγχορευτή στο συρτάκι Παπανδρέου» .

«Το γεγονός και μόνο ότι ο πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία είχε τόσο σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, τα οποία λίγο έλειψε το 1996 να οδηγήσουν σε πόλεμο, έρχεται ως επίτιμος προσκεκλημένος στη Διάσκεψη των Πρέσβεων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην τουρκική εξωτερική πολιτική εν γένει.

Ads

Ωστόσο, η Τουρκία δεν πρέπει να αρκείται σε ετήσιες διασκέψεις στην Τουρκία ή εκδηλώσεις στις τουρκικές πρεσβείες στο εξωτερικό, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πριν υιοθετήσουμε μια «εξωτερική πολιτική με όραμα» θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λύσουμε ορισμένα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις μας με την Αρμενία και την Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο.

«Η Τουρκία θέλει να είναι ‘η σοφή χώρα’», γράφει η Der Standard, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ακόμη εμφανής η τουρκική πολιτική των ‘μηδενικών προβλημάτων’ στις σχέσεις με τους γείτονές της, καθώς η χώρα ακόμη δεν έχει κάνει ανοίγματα προς την Αρμενία και την Κύπρο, ενώ οι σχέσεις της με το Ισραήλ έχουν πληγεί σοβαρά μετά την ισραηλινή επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας» στη Γάζα τον περασμένο Μάιο».

«Απέναντι στην Ελλάδα ωστόσο, η Τουρκία είναι ανοιχτή, κάτι που αποδεικνύεται και από τη στάση της σε ό,τι αφορά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει φράχτη στη συνοριακή γραμμή του Έβρου για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών», προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη μάλιστα δήλωση του κυβερνήτη της Ανδριανούπολης, Gökhan Sözer, ότι ο φράχτης θα ήταν χρήσιμος για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο Συνάντηση επικοινωνιακής ανάγκης», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «η τουρκική πλευρά έχει βιαστεί να ανακοινώσει, μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, ότι επίκειται ‘συμφωνία για το Αιγαίο’, την οποία θα ανακοινώσουν οι δυο πρωθυπουργοί, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει ότι υπάρχουν ‘μπίζνες στο Αιγαίο’. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα της ‘συναίνεσης’ στη στάση της Τουρκίας και με τη μορφή παράπλευρων διμερών συζητήσεων για ‘αυξομειώσεις’ στο εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, οδηγώντας επομένως τις σκέψεις για παραχώρηση τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -δηλαδή ελληνικής κυριαρχίας- στην Τουρκία».

«Μια αυξομείωση όμως των ελληνικών χωρικών υδάτων δημιουργεί πολλές σκέψεις και για την τύχη του εύρους των χωρικών υδάτων στις ελληνικές βραχονησίδες του Αιγαίου, που έχουν άμεση συνάρτηση και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για ‘γκρίζες ζώνες’. Προτού όμως ολοκληρωθεί η προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων για μια οριστική διευθέτηση του θέματος του Αιγαίου, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί ‘η συμφωνία’ και στην Αν. Μεσόγειο, οι δύο πλευρές θα χρειαστούν μια δημόσια ‘αλληλοδέσμευση’ για αμοιβαίως επωφελή κοινή οικονομική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τονίζει η εφημερίδα.

«Ψάχνουν λύσεις στο Αιγαίο» γράφει η εφημερίδα «Πολίτης». Στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η Άννα Ανδρέου σημειώνει πως αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις, ενώ «σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στόχος είναι να ανακοινωθούν από τους δύο ηγέτες οι νέες αποφάσεις που θα ληφθούν για τις σχέσεις των δύο χωρών». «Κατά τη Διάσκεψη Πρέσβεων θα συζητηθεί -σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο- ιδιαίτερα το Κυπριακό, καθώς επίσης και η περίπτωση ενός σχεδίου Β’. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ανέφεραν ότι η Άγκυρα δύσκολα θα κινηθεί στα κρίσιμα θέματα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου», προσθέτει.

«Τα ΜΜΕ των δύο χωρών αποδίδουν μεγάλη συμβολική σημασία» στη συνάντηση στο Ερζερούμ, αναφέρει το Focus online, προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διένεξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στενότερη συνεργασία είχαν ξεκινήσει οι δύο χώρες τον Μάιο 2010 σε συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, δέκα Υπουργών καθώς και 300 επιχειρηματιών. Με την εντατικοποίηση των επαφών Αθήνα και Άγκυρα ελπίζουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των εξοπλισμών».

«Η Άγκυρα και η Αθήνα συγκλίνουν», σημειώνει η Luxemburger Wort, τονίζοντας πως οι άλλοτε εχθρικοί μεταξύ τους γείτονες, Ελλάδα και Τουρκία, συνεχίζουν την προσπάθειά τους για σύγκλιση την καινούρια χρονιά.

«Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά» αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Τα πρώην εχθρικά διακείμενα γειτονικά κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συνεχίσουν και το νέο έτος την πορεία αμοιβαίας προσέγγισης», τονίζει, προσθέτοντας πως «Η Τουρκία πάλι βρήκε στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο συνήγορο για την ένταξή της στην ΕΕ».