Στον Λουκά Παπαδήμο φαίνεται πως έχουν καταλήξει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου όταν θα διεξαχθούν εκλογές. Σήμερα Δευτέρα  θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Όλα αυτά θα συμβούν με φόντο το κρίσιμο σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο οποία αναμένονται πιέσεις προς την πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να δεσμευτεί για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Ads

Το tvxs με συνεχή ροή θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις, τις επίσημες δηλώσεις και το παρασκήνιο.

Σαμαράς και Παπανδρέου θα έχουν νέα επικοινωνία το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να καθορίσουν το πρόσωπο που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης – ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγείται της νέας κυβέρνησης – καθώς καθώς και τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ, το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης και υπήρξε συμφωνία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ των ονομάτων που τέθηκαν στο τραπέζι είναι αυτό του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου.

Ads

Μετά τη χθεσινή συνάντηση πάντως ικανοποιημένα εμφανίστηκαν τα στελέχη της ΝΔ. Στέλεχος του ηγετικού επιτελείου φέρεται να δήλωσε ότι «η πρώτη φάση πήγε καλά» σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε, όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχε θέσει η ΝΔ. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα, γιατί νίκησε η Ελλάδα». Παρατήρησε δε, ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μετά το τέλος της, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν κατ’ ιδίαν για λίγο.

Εν τω μεταξύ, η Προεδρία της Δημοκρατίας συγκάλεσε χθες σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα. Ωστόσο, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και η συνάντηση ματαιώθηκε. Από πλευράς ΛΑΟΣ έγινε γνωστό ότι πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης σκόπευε να μετάσχει στη σύσκεψη. Πρόθυμη να συμμετάσχει στη σύσκεψη εμφανίστηκε, σύμφωνα με δηλώσεις του Θεόδωρου Μαργαρίτη και η Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο, νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι σημείωσαν ότι η κυβέρνηση κοινής αποδοχής θα είναι «το μικρότερο κακό».

Κρίσιμο Eurogroup

ΕΝ τω μεταξύ, σαφέστατη δέσμευση πως θα τηρηθούν από ελληνικής πλευράς οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, αναμένεται να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε και την έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα δε, με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει ως προτεραιότητα τη διαβεβαίωση των εταίρων στο σημερινό Eurogroup ότι υπάρχει πλέον κυβέρνηση ευρείας στήριξης αλλά και να παρέχει τις δεσμεύσεις ότι θα τηρηθεί η συμφωνία των Βρυξελλών. Από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης που προβλέπει νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ και απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ. Ενώ φυσικά στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και η λήψη της 6ης δόσης των 8δις ευρώ.