Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει η αγορά με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους περιέγραψαν έμποροι, καταστηματάρχες και καταναλωτές στην Πάτρα στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων ήταν ότι η ακρίβεια ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αρκετούς να καταγγέλλουν πως «η αγορά έχει νεκρώσει ήδη από το φθινόπωρο, όταν άρχισαν να έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος».
«Σαν επιχείρηση λειτουργούμε 25 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Όλα τα λεφτά πάνε στους λογαριασμούς και στις υποχρεώσεις του σπιτιού και να φάνε» είπε ένα ζευγάρι νέων που διατηρεί κατάστημα ένδυσης, εξηγώντας ότι «τα ρούχα πλέον είναι πολυτέλεια».
Άλλος έμπορος που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο τη Πάτρας από το 1929 σημείωσε πως «η ενέργεια μας έχει τσακίσει. Αυτά τα χρήματα που λείπουν από την αγορά πηγαίνουν στην ενέργεια. Έχει πέσει ο τζίρος 30-40%. Δεν ξέρω ο παππούς μου με τον πόλεμο πώς ήταν.. εγώ είμαι 25 χρόνια έμπορος, είναι η χειρότερη στιγμή».
Καταστηματάρχης από τον χώρο του βιβλίου έκανε λόγο για πτώση τζίρου στο 50%. «Η πτώση του τζίρου ήρθε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά τη ΔΕΗ , από τότε δηλαδή που ήρθαν δηλαδή οι λογαριασμοί της ενέργειας, τελείωσε η αγορά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες. Όταν ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με τις ρήτρες αναπροσαρμογής στους πολίτες τελειώσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ άλλος τόνισε πως «τώρα που έρχεται η περίοδος που θα πρέπει να επιστραφούν οι προκαταβολές για την πανδημία, μέσα στον εκρηκτικό συνδυασμό αυξημένων λογαριασμών, μείωσης τζίρου και αύξησης του κόστους λειτουργίας, οδηγούμαστε σε απελπισία».
Πρόγραμμα κρατικής κατοικίας για στέγη σε νέα ζευγάρια
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είχε μετά την περιοδεία του την ευκαιρία να συζητήσει με νέους της Πάτρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Κατά τη συζήτηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδείχθηκε ήταν το θέμα της στέγης, που αποτελεί απλησίαστη πολυτέλεια για πολλούς νέους και νέα ζευγάρια.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει και η Ελλάδα, όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα κρατικής κατοικίας που δίνονται σε χαμηλές τιμές σε νέα ζευγάρια.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Πορτογαλία, η οποία το κάνει αυτό αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης και στην χώρα μας ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τσίπρας: Ο κόσμος ξέρει ότι πληρώνει στους λογαριασμούς τη ρήτρα Μητσοτάκη
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας μετά την περιοδεία του στην αγορά της Πάτρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Όπου βρεθώ, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε αγορά, ίδια είναι τα προβλήματα και μεγάλη αγωνία. Έχω εδώ και καιρό μιλήσει για την πιθανότητα να πάμε σε μία μεγάλη κοινωνική κρίση, αν συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και αυτή η λεηλασία στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων, παραγωγών, ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, μισθωτών και συνταξιούχων.
Το ίδιο είδα και στην Πάτρα. Ταυτόχρονα όμως, και μία αγανάκτηση που γίνεται από θυμός και οργή, πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή, για διεκδίκηση. Είναι φανερό, και το καταλαβαίνουν πλέον καταναλωτές, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, ο κόσμος που παίρνει τους λογαριασμούς, ότι εδώ και μήνες πληρώνει μία τρομακτική αύξηση, τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Και είναι ρήτρα Μητσοτάκη, διότι οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης ακρίβειας, στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, οφείλεται στην ιδεοληπτική εμμονή ότι δήθεν η αγορά αυτορρυθμίζεται και μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς κρατική παρέμβαση, χωρίς ελέγχους και ρύθμιση. Οφείλεται στην ατολμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας μπροστά σε μία πρωτοφανή κρίση, όπως τη μείωση του ΕΦΚ, τη μείωση του ΦΠΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που εδώ και χρόνια παραμένει παγωμένος.
Ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην πλειοψηφία της κοινωνίας που χειμάζεται.
Σήμερα από την Πάτρα, θα πω κάτι που έχει ξαναειπωθεί, αλλά σήμερα βρίσκει την πραγματική του σημασία και αξία, είναι απολύτως κυριολεκτικό. Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας. Η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, για να σώσει οτιδήποτε σώζεται τούτη την ώρα. Και να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της κοινωνίας που σήμερα λεηλετείται.»
Επίσκεψη σε εργοστάσιο
Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος «Πρώτο», όπου συζήτησε τόσο με τη διοίκηση για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων βιομηχανιών, όσο και με τους εργαζόμενους που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα τους επιστραφεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Στην ουσία το είπαν ίσα ίσα για τα κανάλια, μας κοροϊδέψανε. Μας επέστρεψαν ούτε το 20%. Καλύτερα να μην τα επέστρεφαν» σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, δείχνοντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λογαριασμούς ρεύματος, όπου για 8χιλιάδες ρεύμα η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 12.340 ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για λογαριασμούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, «προ του πολέμου στην Ουκρανία».
Τόνισαν μάλιστα, πως στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήρθαν να προστεθούν και οι υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το καλαμπόκι το αγοράζαμε 20 λεπτά πέρσι το Μάιο και τώρα το αγοράζουμε 40 λεπτά. Συνολικά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 80%» σημείωσαν και όπως είπαν δίνουν μάχη να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές όσο μπορούν γιατί στόχος του συνεταιρισμού είναι να δίνουν μεγάλη τιμή στον παραγωγό και να απολαμβάνει χαμηλή τιμή ο καταναλωτής.
Κατά τη συζήτηση που είχαν ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, αφού ακόμη κι αν ξεπεραστεί ο κίνδυνος της επάρκειας θα είναι εξαιρετικά δύσκολα λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, αφού θα λείψουν μια σειρά από προϊόντα που παράγονται στην εμπόλεμη ζώνη.
Όσο για την ρήτρα αναπροσαρμογής των 12 χιλιάδων ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ρήτρα αναπροσαρμογής 12.340 για 8.000 ευρώ ρεύμα και μάλιστα… προπολεμικό. Κι όταν μιλάμε για ρήτρα Μητσοτάκη μας κατηγορούν ότι είμαστε λαϊκιστές».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >