Βέτο στη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air ενδέχεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός εάν οι δύο αερομεταφορείς προβούν σε περισσότερους συμβιβασμούς ώστε να ενθαρρύνουν ανταγωνίστριες εταιρείες να εισχωρήσουν στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με πηγές του Reuters

Ads

Ανάλογη απόφαση είχε πάρει η Κομισιόν το 2007, όταν εμπόδισε, και πάλι στον τομέα των αερομεταφορών, την προσπάθεια της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair να εξαγοράσει την Aer Lingus.

Aegean Airlines και Olympic Air πρότειναν κάποιες αλλαγές στη συμφωνία ώστε να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές ότι δεν θα δημιουργηθεί μονοπώλιο, ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, αυτές δεν κρίθηκαν επαρκείς. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μία από τις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «η Κομισιόν θα λάβει απόφαση την επόμενη εβδομάδα» και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, «αναμένεται να ανακοινώσει στις 26 Ιανουαρίου την πρόθεσή του να εμποδίσει τη συμφωνία».

Η ίδια πηγή σημειώνει ωστόσο ότι εάν οι δύο αερομεταφορείς κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις την τελευταία στιγμή, τότε υπάρχει ακόμη η πιθανότητα έγκρισης της συγχώνευσης. Πάντως, χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «εικασίες» το τηλεγράφημα του Reuters.

Ads

Σημειώνεται ότι μία συγχώνευση της Aegean και της Olympic Air θα δημιουργήσει μια εταιρεία με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά, η οποία θα αριθμεί 64 αεροσκάφη και 5.850 υπαλλήλους.