Στοιχεία για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές. Από την εξάρθρωση του κυκλώματος αποκαλύπτεται πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών, στο οποίο εμπλεκόμενοι εκτός από τους ποινικούς, είναι σύμφωνα με την αστυνομία, κρατούμενοι ή καταζητούμενοι για υπόθεση τρομοκρατίας, δικηγόροι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να ζήτησε τις “υπηρεσίες” της οργάνωσης ώστε να εκβιάσει τον πρώην συνεργό του, Γιάννη Σμπώκο, που φέρεται να του “έφαγε λεφτά”. Ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος. 

Ads

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών και μπράβων, το οποίο φέρεται να στήθηκε στην αποκαλούμενη VIP (6η) πτέρυγα του Κορυδαλλού και να δρούσε από το Μάιο του 2011. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Βλαστός, Σκαφτούρος και Στεφανάκος έδιναν τις εντολές σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια, που δικάζονταν,  ενώ θωράκιζαν τις επικοινωνίες τους με προφορικές και γραπτές εντολές, σε κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους. Επίσης από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, κυρίως από τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, τα αρχηγικά μέλη ανέφεραν εσκεμμένα διαφορετικά πράγματα με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών Αρχών. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό οι τρεις αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης μπορούσαν να κυκλοφορούν σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια, ενώ τονίζεται ότι δεχόταν επισκεπτήριο ακόμα και μέσα στο κελί του.

Σύμφωνα με την αστυνομία “βασικά χαρακτηριστικά του  κυκλώματος είναι, η επιχειρησιακή δομή, η διάρκεια συγκρότησης, η σαφής κατανομή των ρόλων, η ύπαρξη αφθονίας τεχνικών οικονομικών μέσων και η στοχοθεσία επίτευξης μεγάλης έκτασης πλουτισμού. Ειδικότεροι σκοποί ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, «συμβόλαια» δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων”.

“Περαιτέρω, προσάρμοσαν τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi ) και εφάρμοσαν κανόνες συνωμοτικότητας, δηλαδή θωράκισαν τον τρόπο επικοινωνίας δίνοντας προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη της ομάδας και τη διάταξη παράνομων πράξεων και κατόπιν, έως τις τελευταίες λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων. Για το λόγο αυτό είχαν ορίσει συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών (αργκό), τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Συμπεριλαμβάνεται, ειδικό γλωσσάρι στη δικογραφία, η οποία είναι τεράστια σε όγκο, υπερβαίνει τις 120 σελίδες, μόνο το διαβιβαστικό, είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις”.

Ads

Εδώ ο χάρτης του κυκλώματος

Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 37, πολλοί εκ των οποίων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οι 30 είναι βασικοί κατηγορούμενοι ενώ οι υπόλοιποι διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 17. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των τριακοσίων τριάντα επτά χιλιάδων ευρώ, τέσσερα οχήματα και διάφορα είδη οπλισμού.  Τα χρήματα εξετάζεται αν προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Τα μέλη του κυκλώματος “ασκούσαν ψυχολογική βία και εκτόξευαν απειλές σε βάρος ζωής ατόμων, όπως δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις αυτών και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούσαν δωροδοκίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, καθώς και εκείνων των ατόμων, τα οποία διευκόλυναν την ευρύτερη δράση της ομάδας – πρόσωπα έμπιστα κυρίως με συγγενικό ή ειδικότερο συνεκτικό δεσμό”.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για: Διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, έκρηξη κατά συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι άνθρωποι της νύχτας, αλλά και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε επίσης για μίζες, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας μεγαλοδικηγόρος (για συνέργεια σε δωροδοκία), ένας καταζητούμενος ως συνεργός του Μαζιώτη σε ληστεία, συγγενείς και φίλοι των προφυλακισμένων, μια νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος ΕΚΑΜμίτης που συνελήφθη ως συνεργός του Ξηρού. Οι αρχές συνδέουν το κύκλωμα εκβιασμών μεταξύ άλλων με τις επιθέσεις στην πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη, επίθεση της οποίας την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά και με τη βόμβα σε σπίτι δικαστικού σε επαρχία και Αθήνα. Σχετικά με τη σύνδεση που κάνει η αστυνομία με τα χτυπήματα των Πυρήνων της Φωτιάς, τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης διαψεύδουν οποιαδήποτε σχέση λέγοντας πως οι βαρυποινίτες με τους οποίους τους συνδέουν δεν είχαν καμία σχέση με το σχέδιο απόδρασης που προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα. “Εδώ και μέρες οι δημοσιογράφοι, κατ’ εντολή της αστυνομίας, χρησιμοποιούν τις φιλικές μας σχέσεις, στοχοποιώντας το φίλο μας Βασίλη Στεφανάκο, για να εμφανίσουν το κατασκεύασμα της όσμωσης «τρομοκρατών – ποινικών» και να φτιάξουν νέες δικογραφίες”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, το κύκλωμα φέρεται να είχε αποφασίσει να δολοφονήσει Πρόεδρο Εφετών, όμως το άτομο που είχε αναλάβει να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου, συνελήφθη για άλλη υπόθεση. Έτσι αποπειράθηκαν, με άλλο τρόπο, δηλ. την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στη κατοικία, για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στις 22/11/2012. Σε άλλη περίπτωση τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε Εισαγγελικό λειτουργό την 20/07/2013 με τον ίδιο σκοπό, ενώ ερευνάται μια περίπτωση τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε διευθυντή καταστήματος κράτησης με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του.

Η εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου φέρεται να αφορά στην εκβίαση, με κάθε τρόπο, του πρώην στενού συνεργάτη του, Γιάννη Σμπώκου, τον οποίο κατηγορεί πως “του έφαγε λεφτά”. Φέρεται μάλιστα να αναφέρει πως “έχει πεντακόσια εκατομμύρια σε χρυσό στην Ελβετία”, μια φράση που αναμένεται να απασχολήσει παράλληλα τις αρχές. Τα μέλη του κυκλώματος “τοποθέτησαν 3 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε οικίες 16/04 ,15/05, 16/07/2014 προκειμένου να αποκομίσουν εκβιαστικά χρήματα από κρατούμενο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων”, ανέφερε η αστυνομία. Στο διαβιβαστικό της  αστυνομίας καταγράφεται ακόμη ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο ο Π.  Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι “έχει πολλά λεφτά”, του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.