Μια νέα πτυχή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων φέρνει στο φως το «Βήμα της Κυριάκης». Πρόκειται για την εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του «Predator» Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή. Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

«Σε δεύτερη φάση», αναφέρει το ρεπορτάζ, «υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος “Predator”. Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών».

Επιδίωξή τους, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ήταν η δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Ads

Αυτό συνέβη την άνοιξη του 2020, εν μέσω πανδημίας, όταν η εταιρεία Intellexa απέκτησε έδρα σε κτήριο στο Ελληνικό, το οποίο μάλιστα φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Σε αυτό το στάδιο φέρεται να εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για να μπορεί η Intellexa να πουλά το – made in Greece πλέον – λογισμικό κατασκοπείας σε άλλες χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία), φέρεται να έλαβε σχετική άδεια από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, του οποίου σημαντικοί παράγοντες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις με τους Δημητριάδη και Λαβράνο.

Αναρμόδιος δηλώνει και πάλι ο Πιερρακάκης

Όπως και στην περίπτωση του σκανδάλου Πάτση με απευθείας αναθέσεις ύψους σχεδόν 1 εκ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ μέσα σε δύο χρόνια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει και πάλι αναρμόδιος για όσα του καταλογίζονται.

Και αυτή τη φορά με «διαρροή» και όχι επίσημη δήλωση, ανέφερε πως «το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο».

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση», συμπληρώνεται στο non paper.

Οι στενές σχέσεις με Λαβράνο 

Πάντως καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου των υποκλοπών, ταυτόχρονα με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ένα ακόμη ρεπορτάζ, αυτό της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, εμφανίζει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο. Μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται να είναι από τους ελάχιστους υπουργού που συνέχισε να συνομιλεί με τον Γ. Λαβράνο και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 2022 και την παραίτηση Δημητριάδη.

Το δίκτυο «Reporters United» αναφέρει ότι γνωρίζει για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης δεν διέψευσε την επίσκεψη, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο.

Σημείωσε μόνο «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας, δεν έχει την οποιαδήποτε – άμεσα ή έμμεσα – σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Το ΚΕΤΥΑΚ και το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Reporters United» υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε ως παρα-ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Από το ρεπορτάζ των Reporters United, όπως και από του «Βήματος της Κυριακής», προκύτει ότι υπάλληλοι της Krikel επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα στους Reporters United έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ.

Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι.