Καραμπόλες μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος και εμπλοκή με τον Νίκο Φίλη καθυστερούν τον ανασχηματισμό.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης δεν αποδέχεται τη μετακίνησή του από το υπουργείο Παιδείας την οποία ζητά ο πρωθυπουργός και, κατά πηγές προερχόμενες από τους ΑΝΕΛ, αξιώνει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Η πρόταση που φέρεται να έγινε στον Νίκο Φίλη είναι να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να κλείσει δια της «πολιτικής αναβάθμισής» του το μέτωπο με την Εκκλησία – ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραδοχή ήττας και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο.

Τα ισχυρά κομματικά ερείσματα του Νίκου Φίλη κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις τελικές κινήσεις, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην μετάσχει καθόλου στην ίδια κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, από το περιβάλλον του υπουργού Παιδείας λεγόταν πως εάν του ζητηθεί να μετακινηθεί «προτιμά να πάει στο σπίτι του».

Ads

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι μπήκαν δύο  για το υπουργείο Παιδείας: Το πρώτο θέλει να μετακινείται εκεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος θα φύγει από το υπουργείο Εργασίας και το δεύτερο εμφανίζει ως διάδοχο του Νίκου Φίλη τον πανεπιστημιακο και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου.

Εως ότου κλείσει το θέμα Φίλη, ανοιχτό παραμένει και το σε ποιο υπουργείο θα μετακινηθεί τελικά ο Γιώργος Κατρουγκαλος.

Σε ό,τι αφορά τον έτερο τεταμένο κρίκο μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, τον Πάνο Σκουρλέτη, φαίνεται να προκρίνεται τελικά η παραμονή του στην κυβέρνηση – ενδεχομένως στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στις αλλαγές που έχουν ήδη «κλειδώσει» οι πληροφορίες φέρουν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να μετακινείται στο Μαξίμου και από αναπληρωτής σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς από υπουργός Επικρατείας πηγαίνει στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με αρμοδιότητες και στα media (ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες κ.λ.π.), ενώ η Ολγα Γεροβασίλη μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Χριστόφορου Βερναρδάκη (Διοικητική Μεταρρύθμιση).

Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο νυν διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Oι, μέχρι στιγμής, πληροφορίες φέρουν επίσης τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να μετακινείται τελικά στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ ανοιχτό είναι ακόμη το εάν θα μείνει ή θα φύγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Εκτός της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως θα βρίσκονται ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Στο μέτωπο της διεύρυνσης, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «αναζητείται πρόσωπο της αγοράς» για τον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενώ στην κυβέρνηση είναι πιθανό να μπει και η έως χθες πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη. Το τελευταίο 24ωρο επανήλθε επίσης στο προσκήνιο το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ενώ έχει συζητηθεί και ενδεχόμενη υπουργοποίηση του καθηγητή Διονύση Χιόνη.

Στο τραπέζι, κατά ορισμένες κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται και το όνομα του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιώρλα, ενώ δεδομένη θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση του Φώτη Κουβέλη, πιθανότατα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.