Καταγγελίες ότι ανώτατα στελέχη δημοτικών αστυνομικών, εμπλέκονται σε υποθέσεις υπόθαλψης και διευκόλυνσης παραεμπόρων ελέγχει ήδη η ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ και για το λαθρεμπόριο καυσίμων συγκεντρώνονται στοιχεία για τον ίδιο λόγο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες έχει διαπιστωθεί ότι δεν προχωρά η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων διότι υπάρχει συναλλαγή, κάτω από το τραπέζι, μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί παράγοντες) με μέρος της αλυσίδας διακίνησης των καυσίμων. Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το ζήτημα.

Ads

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σαφείς αιχμές για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του παραεμπορίου άφησε χθες υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Το εν λόγω στέλεχος, ανέφερε ότι η ΕΥΠ, παρακολουθεί, ήδη, στελέχη της δημοτικής αστυνομίας, κυρίως μεγάλων δήμων, προκειμένου να αποκαλυφθεί η παράνομη διασύνδεση. Επισήμανε επιπλέον, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αδυνατεί να εντοπίσει, να κατασχέσει και να καταστρέψει προϊόντα που πλέον δεν βρίσκονται μόνο στα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στα ράφια του νόμιμου καταστημάτων.
 
Σχετικά με τη δυνατότητα καταστροφής προϊόντων του παράνομου εμπορίου που πιάνουν τα αρμόδια κλιμάκια, όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία έχουν αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων, και αυτή η απεμπλοκή όπως τόνισε δημιουργεί δυσλειτουργίες. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα κατασχεθέντα προϊόντα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛΑΣ να μην μπορούν να καταστραφούν και άρα να ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επαναδιοχετευτούν στην αγορά.
 
Πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής για τη Φοροδιαφυγή, και παρά τις όποιες αντιδράσεις είχαν εκφραστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το πρόσφατο παρελθόν αποφασίσθηκε η δημιουργία και λειτουργία ενός Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου, καθώς έγινε σαφές ότι χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση.
 
Αντικείμενο του Επιχειρησιακού Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ), ΚΕΔΕ (Δημοτική Αστυνομία), υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΕΑ) θα είναι η δημιουργία και ο συντονισμός ειδικών κλιμακίων ελέγχου και η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου.
 
Λαθρεμπόριο καυσίμων – Παρακωλύεται εκ των έσω το σύστημα εισροών, εκροών
 
Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μεταξύ μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσιακούς, εφοριακούς και τελωνειακούς) με τμήμα της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων «δείχνει» επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
 
Σύμφωνα με το ίδιο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, το σύστημα εισροών – εκροών θα περιόριζε δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν εγκαθίσταται όμως καθώς «παρακωλύεται» εκ των έσω, εδώ και χρόνια, η όλη διαδικασία. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, αντίθετες δηλώνουν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά αρκούν για τον φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία.
 
«Γινόταν…κόλαση μεταξύ των υπηρεσιών των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών» σχολίασε το ίδιο στέλεχος, αναφέροντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσε ότι αν το τελευταίο «δεν δώσει φορολογικές διαστάσεις στο σύστημα εισροών – εκροών, δεν πατάσσεται το λαθρεμπόριο» και συνέχισε: «ζητούσαμε να συνδεθεί το σύστημα εισροών – εκροών με τη Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων. Η ηγεσία έλεγε να προχωρήσουμε, αλλά …ο μηχανισμός έλεγε όχι».

Προτεραιότητα η καταπολέμηση λαθρεμπορίας καυσίμων λένε τα αρμόδια υπουργεία
 
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων οι Γενικές Γραμματείες Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται στις ενέργειες που έχουν προηγηθεί για την εγκατάσταση και έλεγχο των ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Χαρακτηρίζουν προτεραιότητα την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το θέμα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά από επανειλημμένες συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την Εθνική  επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής που λειτουργεί υπό την Προεδρία του υπουργού Οικονομικών υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών από τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την διασύνδεσή τους με φορολογικούς μηχανισμούς.
 
Όπως τονίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) επεξεργάζεται τις προδιαγραφές ηλεκτρονικής διασύνδεσης και αποστολής των στοιχείων των συστημάτων αυτών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ και ΓΓ Ενέργειας), βρίσκονται σε συνεργασία για την εκπόνηση σχεδίου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εισροών και εκροών στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων.
 
«Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών δόθηκε σαφής εντολή καθημερινής στενής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ο στόχος αυτός αναγορεύθηκε σε βασική προτεραιότητα της Εθνικής Επιτροπής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ads