Κραυγή απόγνωσης από 15.000 συνταξιούχους που βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό στις Εφορίες πασχίζοντας να βρούνε μια λύση με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα που παρέλαβαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013. Του κάκου! Οι Εφορίες τους στέλνουν στην ΑΑΔΕ, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποια νομοθετική διάταξη στα χέρια τους, και η ΑΑΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο «θεματοφύλακας» – από τον Άννα στον Καϊάφα δηλαδή, και καλά κρατεί το αλαλούμ στα καταστήματα των Εφοριών.

Ads

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν στις αναδρομικές τους συντάξεις, στις ΔΟΥ τούς λένε ελαφρά τη καρδία να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο της Εφορίας!… Το μεγαλύτερο όμως αστείο είναι ότι οι προϊστάμενοι των Εφοριών παροτρύνουν τους συνταξιούχους, που επικαλούνται αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης, η οποία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, να μπουν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων. Και «μετά βλέπουμε», όπως λένε οι ίδιοι οι προϊστάμενοι…

Για την ιστορία και μόνο, η ηλεκτρονική αυλαία της νέας πάγιας ρύθμισης ανοίγει κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου. Οπότε, ακόμη και αν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση στο διάστημα που μεσολαβεί, αυτή έτσι κι αλλιώς θα κάνει ντεμπούτο (και) με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Αυτό διότι στη λίστα της ΑΑΔΕ υπάρχουν φορολογούμενοι (μεταξύ των οποίων δικαστές, βουλευτές και εφοριακοί) που αποδεδειγμένα δεν έχουν δηλώσει τα αναδρομικά· και το ραβασάκι της οφειλής είναι ιδιαίτερα βαρύ στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σιγή ασυρμάτου…

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που ήταν συνεπείς με αυτές τις υποχρεώσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να τηρούν σιγή ασυρμάτου για το σοκ που προκάλεσε η ΑΑΔΕ σε μεγάλο πλήθος συνταξιούχων φορολογουμένων. Όλα ξεκίνησαν έπειτα από έγγραφο που απέστειλε, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή στις ΔΟΥ όλης της χώρας, με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των αδήλωτων αναδρομικών του 2013 σε περίπου 190.000 υποθέσεις, διαφορετικά αυτές θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους.

Ads

Από τον προηγούμενο αριθμό εξαιρέθηκαν περίπου 35.000 υποθέσεις και απέμειναν 155.000, οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο. Ακολούθησε νέα εκκαθάριση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για 71.000 περιπτώσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 93 εκατ. ευρώ για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ανάμεσά τους υπήρχαν 15.000 συνταξιούχοι που, ενώ φορολογήθηκαν για αυτά τα αναδρομικά, τους… πήρε η μπάλα με τους υπόλοιπους.

Η «Εφ.Συν.» έχει στην κατοχή της ντοκουμέντα με περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν υποβάλει αίτηση / ενδικοφανή προσφυγή ζητώντας διαγραφή του καταλογισθέντος φόρου. Στις αιτήσεις παρατίθενται στοιχεία για τις αναδρομικές συντάξεις όπως αυτές έχουν δηλωθεί σε συμπληρωματικές ιδιόχειρες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, όπως και στοιχεία με βάση τη νέα εκκαθάριση που έγινε και της πληρωμής που ακολούθησε από το συγκεκριμένο πλήθος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών