Εμμονή στη συνταγή που προβλέπει περικοπές σε μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επικουρικές συντάξεις, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και περικοπές στις δαπάνες υγείας, δείχνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς της κυβέρνησης, επιμένει στη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να δοθεί έγκριση για τη χρηματοδότηση του PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ζητά δεσμεύσεις για μέτρα ύψους 20 δις ευρώ ως το 2014, από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακόμη και με τη μορφή προσυμφώνου.
Ads
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, σύμφωνα με το Mega ότι η τρόικα ζητά τις υπογραφές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στη δανειακή σύμβαση και ίσως ζητηθεί να υπογράψουν ένα προσύμφωνο για τα 30 δις ευρώ που είναι αναγκαία για την υλοποίηση του PSI.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η τρόικα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν τις υπογραφές τους για το νέο μνημόνιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτά που η τρόικα -και κυρίως το ΔΝΤ- ζήτησε από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση της Παρασκευής ήταν σκληρότερα από τα όσα περιείχε το έγγραφο του Λ. Παπαδήμου.
Ιδιωτικός τομέας και επικουρικές συντάξεις
Αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει η αγορά εργασίας για την οποία ζητείται ουσιαστικά η περικοπή των μισθών του ιδιωτικού και την άρση των προνομίων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Επιπλέον, η τρόικα ζητά ρητά και κατηγορηματικά μείωση του κατώτατου μισθού και περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συνομιλίες της τρόικας με τον υπ. Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, η συζήτηση διακόπηκε έως ότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. Πάντως τα στελέχη της τρόικας επιμένουν έτσι κι αλλιώς στη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναδιατυπώθηκε προτροπή για περικοπές, η συγχώνευση των Ταμείων σε εθελοντική βάση και η μετατροπή όσων επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο ταμείο, σε επαγγελματικό ταμείο ή ΝΠΙΔ. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επανέλαβε στους ελεγκτές της τρόικας ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά δεν θα προχωρήσει αν δεν έχει και την έγκριση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αποκρατικοποιήσεις
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων η τρόικα ζητά ουσιαστικά ξεπούλημα όσων από τις εταιρείες μπορούν να πουληθούν άμεσα όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Στις διαδοχικές συναντήσεις με τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι στην παρούσα φάση η αγορά είναι κλειστή για την Ελλάδα.
Περιστολή δαπανών με απολύσεις
Αναφορικά με την περιστολή των δαπανών η τρόικα φέρεται να επιμένει ότι ο μόνος είναι η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου σε μόνιμη βάση. «Βλέπουν» ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί περίπου στο 10% του εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια ως το 2015 με τις αποχωρήσεις του 2010 και του 2011 θα πρέπει να μειωθεί κατά 170.000 άτομα. Αρχικά αυτό αφορά όσους υπηρετούν σε ΔΕΚΟ, φορείς και υπηρεσίες που κλείνουν ή συγχωνεύονται και κατόπιν το στενό Δημόσιο τομέα.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς
Την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν θέμα κατώτατων μισθών καθώς και 13ου – 14ου μισθού επισημαίνοντας όμως πως η τελική τους στάση θα καθοριστεί μετά το τέλος του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
«Οι νέες δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις που θέτει η τρόικα αποτελούν παλιές και νέες αξιώσεις των βιομηχάνων. Στη λήψη αυτών των μέτρων έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τώρα χρησιμοποιούν τον στημένο ‘κοινωνικό διάλογο’ για να τη δικαιολογήσουν. Η εργατική τάξη πρέπει να γίνει μια γροθιά απέναντι στα κόμματα και τους συνδικαλιστές που υπηρετούν την πλουτοκρατία και την ΕΕ. Η ταξική πάλη έχει θυσίες, η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση» σχολίασε το ΚΚΕ.
«Τα σχέδια κυβέρνησης-τρόικας για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν νομιμοποιούνται από κανέναν υποτιθέμενο ‘κοινωνικό διάλογο’ και από καμία κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας. Ο λαός απαιτεί την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας που μοναδικός της στόχος είναι η βίαιη επιβολή των δυνάμεων του κεφαλαίου στους εργαζομένους. Εμπόδιο στα σχέδιά τους πρέπει να σταθεί ο ενωτικός αγώνας όλων των εργαζομένων, η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στη βάση της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, της ανάπτυξης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >