Το «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή συνδικάτα και οργανώσεις ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (4.500 αστυνομικοί) έχουν μετατρέψει σε φρούριο το Βελλίδειο.

Ads

Σημειώνεται ότι η μαζική μετακίνηση των υπουργών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε αρνητικά σχόλια τόσο για το κόστος της «μετακόμισης» του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και τη χρησιμότητα αυτής.

Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη της διυπουργικής συνεργασίας και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής συντονισμού για την Ανάπτυξη καθώς και μίας για τη μεταναστευτική πολιτική. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αλλάξει την Ελλάδα με την ανασυγκρότηση της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και σύμμαχους τους πολίτες». Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, θα επιχειρηθεί η συστηματικότερη διυπουργική συνεργασία και πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει μετά το υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των Θ. Πάγκαλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοϊδη, Τίνας Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππα, Γ. Ραγκούση.

«Αντί της τυπικής παρουσίας που είχε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εμείς ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» είπε ο Παπανδρέου και κάλεσε τους υπουργούς να έχουν επαφές με τους αντίστοιχους φορείς των αρμοδιοτήτων τους στην πόλη κατά την παραμονή τους για τη ΔΕΘ.

Ads

«Αντιμετωπίζουμε κατάσταση που δεν έχει όμοιό της στο παρελθόν. Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα μέσα από επώδυνες αποφάσεις» δήλωσε και υποστήριξε ότι «οι πολίτες είναι και σήμερα σύμμαχοί μας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν είνια ικανός να δώσει λύση. «Στόχος μας είναι η καλύτερη διοίκηση για τον πολίτη με αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους. Θα κάνουμε τις όποιες αναγκαίες αλλαγές για να φτάσουμε σε μια σύγχρονη δομή της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αύριο θα ανακοινώσει τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι «το βάρος θα πέσει στο ανθρώπινο δυναμικό, στην Παιδεία, στην Ανάπυτηξη και στην Τεχνολογία».

«Στόχος μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία. Ποτέ μην ταυτιστείτε με το υπουργείο σας, αλλά με το πρόβλημα του πολίτη και πώς το υπουργείο θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Είμαστε μέρος της λύσης», κατέληξε.

Το πρόγραμμα…

Το πρωί του Σαββάτου, μετά την τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου γύρω στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσκεψη σε περίπτερα, συνοδευόμενος από υπουργούς.

Η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό «Ι.Βελλίδης», που φέτος αναμένεται να είναι στείρα κοινωνικών παροχών, θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ έξω συνδικάτα και οργανώσεις θα διαδηλώνουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο. Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τη 1:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Κινητοποιήσεις

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε «οχυρωμένη πόλη». Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν αύριο με πολλές διαδηλώσεις συνδικάτων, οργανώσεων.

Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξε το ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου στις 09.00 μπήκαν στον λευκό Πύργο και ανάρτησαν από την οροφή του πανό με το μήνυμα: «Όλοι στο δρόμο. Ταξική αντεπίθεση κοινωνική συμμαχία να μην πληρώνει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης».

Πορεία με μηχανάκια πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε βιοτέχνες. Στο ίδιο σημείο, συγκεντρώθηκαν και συμβασιούχοι πυροσβέστες, που ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Πορεία προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρχικά, η αστυνομία απέκλεισε τους διαδηλωτές στη Δραγούμη, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν έξω από το λιμάνι, όπου ενώθηκαν με τους διαδηλωτές συμβασιούχους πυροσβέστες. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.


Διαβάστε επίσης: