Κρίσιμο έτος για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης χαρακτηρίζει το 2013 η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force), η οποία στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της διαπιστώνει πως κατά το πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων.

Ads

 
Αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, η Task Force επισημαίνει πως κατά το τελευταίο τρίμηνο οι ελληνικές αρχές έκαναν αποφασιστικά βήματα στην προετοιμασία υλοποίησής της. Παρατηρεί, όμως, πως πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν μελλοντικά πολλές προκλήσεις, όπως το νομικό πλαίσιο για τον διυπουργικό συντονισμό, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά η επιχειρησιακή εφαρμογή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
 
Η Ομάδα Δράσης σημειώνει επίσης πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων του δημοσίου και να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις μετασχηματισμού. «Γενικά, οι ελληνικές αρχές καλούνται να συνεχίσουν ή να εντείνουν τις προσπάθειές τους, την προσήλωσή τους και τον ρυθμό υλοποίησης της εν λόγω μεταρρύθμισης. Το 2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης» τονίζει η Task Force.
 
Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επιχειρησιακή εφαρμογή του συντονισμού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων του δημοσίου και να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις μετασχηματισμού».
 
«Γενικά, οι ελληνικές αρχές καλούνται να συνεχίσουν ή να εντείνουν τις προσπάθειές τους, την προσήλωσή τους και τον ρυθμό υλοποίησης της εν λόγω μεταρρύθμισης. Το 2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
 
«Η Ομάδα Δράσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την υλοποίηση της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας των εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες» δήλωσε με την έγκριση της έκθεσης ο επίτροπος, Όλι Ρεν.