Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OVM, ένας από τους επενδυτές στο πρόγραμμα αγωγών για την Ευρώπη, ανακοίνωσε πως οι παραγωγοί φυσικού αερίου στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, απέρριψαν το σχέδιο του αγωγού Nabucco. Το ανταγωνιστικό σχέδιο του Nabucco είναι αυτό του TAP (Trans Adriatic Pipeline) του αγωγού που περνάει μέσα από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία. Υπεγράφη η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας, ενώ η τελική απόφαση για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αναμένεται την Παρασκευή. 

Ads

 
Η απόρριψη του Nabucco αποτελεί ουσιαστικά ισχυρότατη ένδειξη πως θα προκριθεί ο αγωγός TAP. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ φέρεται να ενημέρωσε τους επίτροπους πως η επιλογή του TAP είναι οριστική. 
 
«Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ ενημέρωσε τον OVM […] για την απόφασή της σχετικά με τον τρόπο που προτιμά για την παράδοση του αερίου στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία» αναφέρει ο OVM στην ανακοίνωσή του.
 
O Γιάννης Τσαμουργκέλης επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μιλώντας στο tvxs.gr για τον TAP αλλά και την Cosco, έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις». «Η συμμετοχή στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα είναι αναμφισβήτητα θετική, ωστόσο αυτό δεν αρκεί», σχολίασε.
 
«Οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την εμπιστοσύνη προς τη σταθερότητα του συστήματος. Επιπλέον, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προτίθεται με ευκολία για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά πρέπει συγχρόνως να σέβεται τους κανόνες του ανταγωνισμού (παράδειγμα η παρέμβαση της Κομισιόν στο deal Ολυμπιακή – Aegean)», πρόσθεσε.

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ αποτελείται από την αζέρικη Socar, τη βρετανική BP, τη νορβηγική Statoil και τη γαλλική Total. Η κοινοπραξία είχε ανακοινώσει πως θέλει να δημοσιοποιήσει στα τέλη Ιουνίου την απόφασή της για τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη.

image

Ads

Σε αντίθεση με τον TAP, ο Nabucco θα περνούσε από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα κατέληγε στην Αυστρία. «Ο OMV αποδέχεται την απόφαση της κοινοπραξίας, αλλά ο OMV πιστεύει πως η προσφορά που έγινε από τη NGPI (την κοινοπραξία του Nabucco) εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια επιλογής και ήταν πολύ ανταγωνιστική» αναφέρει ο αυστριακός όμιλος, ο οποίος είχε επενδύσει στο σχέδιο του Nabucco.
 
Εκτός από την OMV στον αγωγό Nabucco μετέχουν και η ουγγαρέζικη MOL, η ρουμανική Transgaz, η βουλγαρική Bulgargas και η τουρκική Botas και η γαλλική GDF-Suez. Αντίστοιχα οι μέτοχοι του TAP είναι η E.ON Ruhrgas, η Statoil της Νορβηγίας και η Axpo της Ελβετίας.

Νωρίτερα είχε πργματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επένδυση θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
 
imageΗ επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 18.30 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
 
Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland.

«Είμαστε πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως ο TAP θα κόψει πρώτος το νήμα έναντι του Nabucco West για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και ευελπιστούμε πως η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας θα δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου εν όψει της οριστικής απόφασης την Παρασκευή της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό.
 
«Βρισκόμαστε πλέον ελάχιστα μακριά από το νήμα του τερματισμού, μία ανάσα πριν δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου που για τη δική μας χώρα αποτελεί ένα ορόσημο με ιδιαίτερη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική σημασία, ενώ για την Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια “σάρκα και οστά”», τόνισε κατά την διάρκεια της τελετής για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας.
 
Ειδικότερα ανέφερε πως προσδοκώνται ακόμη περισσότερα οφέλη: «Στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος που δημιουργεί μία επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ο TAP, στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας, στην αναβάθμιση των υποδομών μας, μέσα και από τις πιθανές συνέργειες και διακλαδώσεις που μπορεί ο TAP να αναπτύξει με Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τιμών ενέργειας, με κύρια ωφελημένο τον  Έλληνα καταναλωτή».
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία. «Η συμφωνία αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού», δήλωσε και σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».
 
Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο.