Σφοδρές αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η είδηση πως το μεσημέρι της Παρασκευής έμεινε χωρίς ρεύμα το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, το κεντρικότερο της Θεσσαλονίκης, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η εφεδρική γεννήτρια που  υπάρχει στο Νοσοκομείο δεν λειτούργησε λόγω κακής συντήρησης.

Ads

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρο να συμβαίνει διακοπή ρεύματος για μία ώρα σε Νοσοκομείο, αξιοσημείωτο είναι ότι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείο νοσηλευόνται ασθενείς με COVID-19 που υποστηρίζονται μηχανικά με οξυγόν, κάτι ως αποτέλεσμα της διακοπής, το προσωπικό τους χορηγούσε οξυγόνο χειροκίνητα. 

Δ. Αυγέρη: «Επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών του η διοίκηση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” – Θα ζητήσει την παραίτησή της το Υπουργείο Υγείας ή την καλύπτει;»

Η είδηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη η οποία σημειώνει ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι επικίνδυνη για την υγεία των ασθνένων ερωτώντας από το Υπουργείο Υγείας θα ζητήσει ή όχι την παραίτησή της.

Ads

Αναλυτικά η δήλωσή της: «Σοκαριστική είναι σημερινή αποκάλυψη της voria.gr πως προχτές το μεσημέρι το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη έμεινε για μία ώρα χωρίς ηλεκτροδότηση, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, ενώ η γεννήτρια που διατίθεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις στο νοσοκομείο δεν λειτούργησε λόγω κακής συντήρησης.

Στο “Γ. Γεννηματάς” νοσηλεύονται ασθενείς σε ΜΕΘ στους οποίους χορηγείται οξυγόνο. Όπως αναφέρουν υγειονομικοί που έζησαν το αδιανόητο περιστατικό, μόνο οι πέντε από τις δεκαεπτά συσκευές διαθέτουν μπαταρία που να εξασφαλίζει αυτονομία μιάμισης ώρας στους αναπνευστήρες. Έτσι, στους υπόλοιπους δώδεκα ασθενείς το προσωπικό αναγκάστηκε να χορηγεί οξυγόνο χειροκίνητα! Και λένε οι υγειονομικοί ότι ευτυχώς που η βλάβη έγινε μεσημέρι, πάνω στην αλλαγή της βάρδιας, και ήταν όλο το προσωπικό των ΜΕΘ εκεί.

Οι τεχνικοί κατάφεραν να διορθώσουν τη βλάβη μετά από μία ώρα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Κι όπως αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, δεν λειτούργησε ούτε η γεννήτρια από το παρακείμενο και υπό ενιαία διοίκηση νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, η οποία μεταφέρθηκε στο “Γ. Γεννηματάς” για να τροφοδοτηθούν οι συσκευές οξυγόνου.

Τι συνέβη στο «Γ. Γεννηματάς»; Τι θα είχε συμβεί, αν η βλάβη συνέβαινε σε κάποια άλλη ώρα με το προσωπικό της μίας βάρδιας; Ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που μπήκαν οι ζωές των ασθενών σε κίνδυνο; Ποιος πρέπει να παραιτηθεί; Ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς» και η υποδιοικήτρια στο “Άγιος Δημήτριος” ή ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ που τους επιβλέπει; Τι έχει να πει η κυβέρνηση που πανηγυρίζει και μειώνει τις δαπάνες στην υγεία; Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει φέρει το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη;

Είναι που για τη διασπορά της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη “φταίει ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικέων”, όπως με θράσος δήλωσε προσφάτως υπουργός της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικές τακτικές και μεθοδεύσεις είναι αχαρακτήριστες. Πλέον έχουν περάσει κάθε όριο ανοχής.»