Στο 16% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αν και μειωμένη σε σχέση με το 16,6% το Μάιο, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, τον κατ’ εξοχήν εποχικό μήνα Ιούνιο, όπως προκύπτει από τις χρονοσειρές που διατηρεί η ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριου του 2005.

Ads

Οι απασχολούμενοι εντός μόλις ενός έτους, από τον Ιούνιο του 2010 δηλαδή, μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 29.597 άτομα, μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2011.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στις γυναίκες και τους νέους (15 – 24 ετών) καθώς για το μήνα Ιούνιο ήταν στο 19,9% και 43,3% αντίστοιχα. Αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο είναι και η αναλογία των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό και για την ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών. Δυσανάλογη είναι και η κατανομή των ανέργων ως ποσοστό στο εργατικό δυναμικό ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία διαμορφώθηκε στο 22,1%, στη Κεντρική Μακεδονία στο 19,1% και στην Ήπειρο στο 18,5%.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού των εργαζομένων στην Ελλάδα στα τέλη του 2011 θα έχει μεταφερθεί 8 χρόνια πίσω, στο 2003. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και τους πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς δουλειά κατά το τρέχον έτος.

Ads

Αναφορικά με τις αποδοχές, η έκθεση αναφέρει πως, μετά από μείωση κατά 7,9% το 2010 στις μέσες πραγματικές αμοιβές ανά απασχολούμενο, η πτώση θα συνεχιστεί και το 2011 και θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Η σωρευτική αύξηση των μέσων πραγματικών αποδοχών επί σειρά ετών, είχε οδηγήσει, έως και το 2009 τν αγοραστική δύναμη των μισθών σε επίπεδο κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με το 1999. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ αυτής της δεκαετούς προόδου θα έχει εξανεμισθεί εντός μόλις μίας διετίας 2010 – 2011.

Η ελληνική οικονομία, συνεχίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απαξίωσης μεγάλων τμημάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού. Από κοινωνική άποψη, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και περιθωριοποίησης διαμέσου της φτώχειας ενός σημαντικού μέρους των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.

Πιο συγκεκριμένα οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονταν στην Ελλάδα στα 27.336 ευρώ έναντι 39.562 που ισχύει κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 15, κάτι που μας τοποθετεί στην τρίτη χειρότερη θέση μετά την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Παράλληλα, από τη σύγκριση του αριθμού των ανέργων μεταξύ του α’ τριμήνου 2008 και 2011 προκύπτει αύξηση κατά 95%. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν που αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο κατά το 2012, οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι πολύ πιο απαισιόδοξες. Αν επαληθευτούν τότε το ποσοστό ανεργίας πρόκειται να πλησιάσει το υψηλότερο επίπεδο μεταπολεμικά. Όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, ακόμη κι αν επαληθευτούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2012 ο αριθμός απασχολούμενων θα έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 2004.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ κατά τα έτη 1983 – 2004, τα νοικοκυριά προσπαθούσαν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ τρέχοντος μισθού και ανερχόμενων καταναλωτικών προτύπων με την παρουσία περισσότερων μελών τους στην αγορά εργασίας, κατά την περίοδο 2005 – 2008 στράφηκαν στο δανεισμό. Ωστόσο το 2009 η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην καθώς συνεχίστηκε η μεγέθυνση του εργατικού δυναμικού ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώθηκαν δραματικά. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έκλεισαν και τη στρόφιγγα του δανεισμού.