Μπορεί σχεδόν το 75% των Ελλήνων να έχει καταφέρει να βάλει το περίφημο «κεραμίδι στο κεφαλάκι του», αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν του επιτρέπει ούτε να το ζεστάνει, αλλά ούτε και να το εξοφλήσει στην τράπεζα που το χρωστάει. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ιδιωτικό χρέος πνίγει την Ελλάδα, στην οποία το 2021 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. πληθυσμού (36,4%) που ζει σε νοικοκυριό με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενυπόθηκα δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Ads

Το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν το 2021, είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που άφησε πίσω της η πανδημία και πλέον επιβαρύνεται από την ενεργειακή κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές. Τα στοιχεία δείχνουν οτι σχεδόν το 18% των Ελλήνων δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους, ποσοστό που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 12,9% διαμένει σε κατοικία, η στέγη της οποίας βάζει νερά.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το 73,3% των πολιτών στην Ελλάδα διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, με μόλις 26,7% να κατοικεί σε σπίτι που νοικιάζει. Τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης καταγράφονται στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία (95,3%, 91,7% και 90,5% αντιστοίχως), ενώ τα χαμηλότερα στη Γερμανία (49,5%), την Αυστρία (54,2%) και τη Γαλλία (64,7%).

Η πλειονότητα, βεβαίως, των Ελλήνων ζουν εν γένει σε μικρά σπίτια. Σύμφωνα με τη Eurostat, o μέσος αριθμός δωματίων ανά άτομο το 2021 στην Ελλάδα ήταν 1,3 δωμάτιο, με μικρότερα μόνο τα σπίτια στην Κροατία και τη Λετονία (1,2 δωμάτιο ανά άτομο) και τη Ρουμανία και την Πολωνία (1,1 δωμάτιο ανά άτομο). Στον αντίποδα βρίσκονται η Μάλτα (2,3 δωμάτια ανά άτομο), το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία (2,1 δωμάτια ανά άτομο) και η Κύπρος (2 δωμάτια ανά άτομο), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν το 2021 1,6 δωμάτιο ανά άτομο.

Ads

Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι τα σπίτια είναι μικρά, αλλά και ότι η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό ατόμων ανά νοικοκυριό. Στην Ελλάδα το 2021 υπήρχαν κατά μέσο όρο 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία στην Ε.Ε. (η υψηλότερη, 2,7 άτομα ανά νοικοκυριό, καταγράφηκε στην Πολωνία και την Κροατία), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 2,3 άτομα ανά νοικοκυριό. Ο μικρότερος αριθμός ατόμων ανά νοικοκυριό καταγράφηκε στη Φινλανδία (1,9 άτομα), τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Δανία (2 άτομα ανά νοικοκυριό).

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το 2021 το 28,5% των πολιτών στην Ελλάδα ζούσε σε κατοικία με πολλά άτομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ήταν 17,1%. Από την άλλη, σε σπίτι πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες του ζούσε στην Ελλάδα μόλις το 11,8% του πληθυσμού, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης, με το 32,4% του πληθυσμού να ζει σε σπίτι όπου το κόστος στέγασης αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10,4%.

Το 17,5% του πληθυσμού δεν είχε την ικανότητα να διατηρεί το σπίτι επαρκώς ζεστό πέρυσι, δηλαδή πριν από την ενεργειακή κρίση.